Overprikkeling: dit is het volgens een psycholoog

Verandering, tegenslag, verrassingen die op je pad komen. Het leven kan best ingewikkeld zijn. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen: om hulp vragen mag. Deze keer: Tineke Heirman van Indigo legt uit wat overprikkeling is. 

Wat is overprikkeling precies?

“Het is een term die je de laatste jaren veel meer hoort. Simpel gezegd betekent overprikkeling dat er meer prikkels binnenkomen dan je brein op dat moment kan verwerken. De hoeveelheid die je kunt verwerken is trouwens niet altijd hetzelfde maar verschilt per persoon, fase of moment.”

Wat voel je als je overprikkeld bent?

“Dat is heel persoonlijk en daarbij is er ook nog eens verschil tussen acute overprikkeling en chronische overprikkeling. Ben je chronisch overprikkeld, dan heb je eigenlijk te lang stress ervaren. Dan kun je klachten als concentratieverlies of vermoeidheid ervaren. Je huilt misschien sneller of raakt eerder geïrriteerd dan normaal. Acute overprikkeling (waar we ons in dit artikel op focussen) houdt eigenlijk in dat je stresssysteem op een bepaald moment overbelast wordt. Doordat de muziek te hard staat, bijvoorbeeld, of omdat je een emotie sterk voelt. Je kunt dan niet meer filteren en voelt je overweldigd en gespannen.”

Waarom horen we de term tegenwoordig vaker?

“Er is op dit moment niet alleen meer aandacht voor, maar ik denk dat de pandemie ook invloed heeft gehad. Mensen passen zich aan aan omstandigheden, en tijdens de lockdowns hebben we natuurlijk veel minder prikkels binnen gekregen dan normaal. Als je een tijd hebt waarin de hoeveelheid informatie die je moet verwerken heel laag is en daarna begint het plotseling allemaal weer, dan kan dat opvallen. Het kost dan weer even tijd om te wennen aan die verhoging in prikkels. Het is dus niet zo gek dat we na die tijd veel meer bezig zijn met overprikkeling.”

Benieuwd hoe je omgaat met overprikkeling en wat je ertegen kunt doen? Heirman geeft tips. 
Tineke Heirman werkt als GZ-psycholoog voor Indigo. Meer informatie vind je op de website.

Meer lezen

Stress bij moeilijke to do’s? Dit trucje helpt, blijkt uit onderzoek.
Zo pak je een ingewikkeld gesprek het beste aan.
Geleefd door je gedachten? 4 tips van psychologen.

Tekst Bente van de Wouw Fotografie Alicia Bock/Stocksy
Gepubliceerd op 23 oktober 2023

Scroll naar boven