Petra ontdekt de ‘sunny side’ van slakken (maar wil toch van ze af)

Petra Kroon is senior vormgever van Flow. Niet alleen op haar werk, maar ook thuis maakt en ziet ze graag mooie dingen. Dit jaar wil ze het stuk grond om haar huis eens goed onder handen nemen. Hoe pak je dat aan? Deze keer: meer biodiversiteit in je tuin.

De afgelopen jaren voelde ik me behoorlijk gefrustreerd tijdens het tuinieren. In de schaarse tijd die ik had, was ik alleen maar aan het strijden tegen onkruid, slakken en andere beestjes die mijn planten lastigvielen. Inmiddels heb ik het over een andere boeg gegooid. Door meer in biodiversiteit te denken en er anders naar te kijken. Zo ongeveer elke plant en elk dier is op een of andere manier wel nuttig.

Natuurlijke vijanden

Als je veel slakken hebt, kun je wat natuurlijke vijanden mobiliseren. Om naaktslakken te bestrijden kun je aaltjes of nematoden (een soort wormpjes) in je tuin uitzetten. Verder kun je slakken tegengaan door vogels naar je tuin te lokken. Dat kan bijvoorbeeld met waterbadjes, waar in het midden een steen uitsteekt. Daar kunnen insecten dan op landen: leid je die ook meteen naar je tuin.

Zelf heb ik ook verschillende soorten vogelvoer opgehangen, een groot succes. Op een zeker moment zaten er zelfs zes halsbandparkieten op mijn dakterras, dat hoefde dan ook weer niet. Tot slot heb ik een nestkastje opgehangen, waarin al snel een koolmees-stelletje zat te broeden. Loslopende kippen zijn ook effectief als je slakken hebt, alleen zou mijn hond er dan achteraan gaan, dus dat is voor mij geen optie. Dan maar een egel naar mijn tuin lokken: egels eten wel veertig slakken per nacht.

Voor meer biodiversiteit moet je een beetje een luie tuinierder zijn. Laat gerust wat tuinafval of overtollig bouwmateriaal in een hoek liggen: daar zijn veel diertjes dol op. Ik heb zelf een takkenwal gemaakt van snoeiafval en al snel daarna hoorde ik het geritsel van een egel. Dat is goed nieuws, want het gaat niet zo goed met de egels in Nederland. Je kunt ook een egelkast maken om ze te verwelkomen in je tuin.

Tips tegen slakken

Wil je slakken op een vriendelijke manier wegkrijgen? Dat kan ook. Drie tips:

Ga op slakkenjacht en plaats ze ergens waar ze geen kwaad kunnen.
Lokken kan ook: door omgekeerde citrusvruchten of een meloen neer te leggen. Die zullen ze leegeten en ze zullen zich erin verstoppen. Vervolgens haal je ze eruit om ze elders neer te zetten.
Je kunt slakken ook afschrikken door je planten te omringen met schelpen, koffiedik, cacaodoppen, fijngemalen eierschalen of grind. Houden ze niet van.

Inmiddels lijkt het alsof ik echt minder slakken in mijn tuin heb. Ik durfde het zelfs al aan om een Hosta in de volle grond te planten. Wel een variant met wat dikkere bladeren, die hopelijk minder snel verorberd worden. En anders moet ik het maar zo zien: als ze deze plant lekker vinden, dan laten ze de andere planten intussen met rust.

Lukt het niet van je slakken af te komen? Gelukkig is er ook een sunny side. Slakken ruimen ook je tuin mee op: zo eten ze gevallen bladeren en – jawel – overleden andere kleine dieren, waaronder hun eigen soortgenoten.

Meer lezen

De slakkengang: dit is wat langzaam leven je oplevert.
Zo verwelkom je een egel in je tuin.
De vorige column van Petra.

Tekst en fotografie Petra Kroon
Gepubliceerd op 7 november 2023

Scroll naar boven