Prinses Amalia maakt debuut bij Prinsjesdag (en haar jurk is hier te koop)

Prinsjesdag was dit jaar extra bijzonder. Onze kroonprinses Amalia was er namelijk voor de eerste keer bij. Haar vader, koning Willem-Alexander neemt het voorlezen van de troonrede nog op zich, maar sinds haar achttiende verjaardag krijgt de prinses steeds vaker een rol bij officiële gelegenheden. 

Na haar achttiende verjaardag, op 7 december 2021 was, heeft de prinses recht op een salaris van 1,6 miljoen euro per jaar. Hier heeft zij afstand van gedaan tijdens haar gehele studententijd.

Publieke taken

Vanaf nu zal prinses Amalia vaker aanwezig zijn bij officiële en publieke gelegenheden. Ze was bijvoorbeeld afgelopen woensdag al aanwezig bij een diner van de Raad van State en ze maakte in juni haar eerste officiële reis naar Noorwegen. Ook wordt ze vanaf nu vaker gevraagd om openingen bij te wonen of een lintje door te knippen.

Het Binnenhof wordt momenteel verbouwd, dus het voorlezen van de troonrede vindt, zeker tot 2026, plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Prinses Amalia neemt uiteraard zelf nog geen plaats op de troon, maar zit net zoals haar vader bij zijn eerste Prinsjesdag in 1985, in de zaal.

Wat droeg prinses Amalia?

Vandaag tijdens Prinsjesdag droeg Amalia “een donkergroene japon van voile met uitlopende plissé en bijpassende hoed”, meldt het Koninklijk Huis. Dit was overigens geen hele dure designer jurk. Koningshuisverslaggever Rick Evers schrijft op Twitter dat de donkergroene jurk van het populaire merk ASOS is en 107,99 euro heeft gekost.

Het is gebruikelijk dat vrouwen tijdens een dag als deze een hoofddeksel dragen en de vraag of Amalia dit ook zou doen ging al rond vanochtend. Dit heeft ze dus inderdaad gedaan. Het hoedje en tasje komen uit de kast van koningin Máxima, de juwelen zijn al lange tijd in de familie.

Lees ook
Zorgen om de veiligheid van prinses Amalia en minister-president Mark Rutte

Veiligheidsmaatregelen

Afgelopen week werd vermeld dat er strengere veiligheidsmaatregelen getroffen zouden worden voor prinses Amalia en premier Rutte. Er zijn namelijk aanwijzingen naar buiten gekomen dat misdadigers bezig zijn met een georganiseerde aanslag of ontvoering.

Echter, de Rijksvoorlichtingsdienst liet niet weten of er extra maatregelen zijn genomen voor Prinsjesdag. Ook de politie en het Openbaar Ministerie deden daar geen uitspraken over.

Niet vaker in openbaar optreden

Bureau Ipsos heeft een Prinsjesdag-enquête uitgevoegd in opdracht van de NOS. Daaruit blijkt dat bijna vier op de tien Nederlanders het niet nodig vinden dat Amalia zich vaker laat zijn bij officiële openbare gelegenheden, nu ze 18 jaar is. De Nederlanders hebben voornamelijk aangegeven de prinses daar nog te jong voor te vinden en dat ze voor nu gewoon lekker moet gaan studeren en meer opleiding nodig heeft.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS , NU.nl  | Beeld: Getty Images

The post Prinses Amalia maakt debuut bij Prinsjesdag (en haar jurk is hier te koop) appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven