Recordaantal inzendingen voor Nederlandse act op Eurovisie Songfestival

Een recordaantal nummers is dit jaar ingezonden om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Malmö. Volgens omroep AVROTROS, die verantwoordelijk is voor de inzending, gaat het om meer dan 600 liedjes.

De inschrijving sloot afgelopen weekend. Het merendeel van de inzendingen is Engelstalig. Ongeveer honderd liedjes zijn in het Nederlands. Ook zijn er nummers ingestuurd met Franse, Arabische, Turkse, Spaanse en Italiaanse teksten.

Een selectiecommissie buigt zich de komende periode over de liedjes, die volgens de AVROTROS alle genres vertegenwoordigen. Selectiecommissievoorzitter Twan van de Nieuwenhuijzen spreekt van “een behoorlijke kluif”.

“We zijn het verplicht om aan alle inzendingen veel aandacht te geven”, zei hij vanochtend op NPO Radio 2. Volgens hem gaat het bijna een volledige werkweek kosten om alle nummers te beluisteren.

Joost Klein en Bizzey

Artiesten, componisten, tekstschrijver en producers konden dit jaar liedjes insturen. Hoewel de commissie de voorkeur geeft aan een combinatie van een artiest met een nummer, kan de commissie ook nog op zoek gaan naar een geschikte artiest voor een ingezonden nummer.

Welke artiesten zich hebben ingeschreven, is niet bekendgemaakt. Een aantal artiesten heeft zelf laten weten Nederland te willen vertegenwoordigen. Onder hen zijn musical-actrice April Darby (The Bodyguard, Aida) en rapper Joost Klein, die deze zomer een hit scoorde in Duitsland met het nummer Friesenjung.

Dit jaar was er veel kritiek op de Nederlandse inzending. Toen strandden Mia Nicolai en Dion Cooper in de halve finale. Volgens critici hadden de twee te weinig ervaring. Zo hadden ze nog nooit samen opgetreden.

Ook bleek het nummer te uitdagend voor hun stemmen. Om herhaling van dit debacle te voorkomen, is de selectiecommissie dit jaar uitgebreid met meer mensen uit de muziekindustrie.

De commissie bestaat nu uit Twan van de Nieuwenhuijzen, zanger Jaap Reesema, zangeres Jacqueline Govaert (Krezip), presentator Cornald Maas, radio-dj Sander Lantinga, cabaretière Carolien Borgers en presentatrice Hila Noorzai. AVROTROS-directeur Eric van Stade en zanger/oud-Songfestivalpresentator Jan Smit vertrokken eerder dit jaar uit de commissie.

De laatste keer dat Nederland het Eurovisie Songfestival won was in 2019. Toen won Duncan Laurence met het nummer Arcade. Vorig jaar won Loreen namens Zweden met het nummer Tattoo.

Naar verwachting wordt half december bekend welk nummer en artiest namens Nederland naar Malmö gaan. Het Songfestival wordt gehouden op 7 mei (eerste halve finale) en op 9 mei (tweede halve finale). De grote finale is op 11 mei.

Scroll naar boven