Categorieën
RSS feeds

Remake van borstencover LINDA. gaat viral: ‘Diverse mensen met diverse tieten’

Het laatste nummer van LINDA. ‘TITS R US’ zorgde onlangs voor behoorlijk wat ophef. Waar de commotie over ging? Op de cover poseren een aantal vrouwen topless, maar ze lijken eigenlijk allemaal op elkaar: slank en voornamelijk wit. Dat kan anders, vindt Laura van der Heide, eigenaar van het progressieve platform FMNST. “Ik begreep wel wat ze wilden doen, namelijk vrouwen empoweren, maar ze sloegen toch de plank weer mis.” Dus maakte ze zelf een cover. 

Als grapje postte Laura op haar Instagram-account de vraag of ze het zelf maar beter moest doen. De reacties die ze kreeg waren enorm positief en eigenlijk kon ze er niet meer onderuit. “Het toont nogmaals aan dat veel mensen zichzelf niet gerepresenteerd zien in zulke uitingen”, zegt ze tegen RTL Nieuws.

Fotograaf Mona van den Berg dacht er precies hetzelfde over. “Inclusiviteit is noodzakelijk in de moderne maatschappij.” Volgens haar is representatie in de media levensbepalend voor minderheden. “Je weet daardoor dat je niet alleen bent. Het laat zien dat je bestaansrecht hebt.”

Diverse mensen, diverse tieten

Samen met het platform Damn, Honey besloten ze de borstencover na te maken, met meer diversiteit. “THIS is us,” staat er in de caption onder de Instagram post. “Diverse mensen met diverse tieten. We willen onszelf terug zien op de covers, @LINDA.”

Tekst gaat verder onder de foto.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laura 🏳️‍🌈 | FMNST (@fmnstplatform)

Op de foto zie je iemand in een rolstoel, een non-binair persoon en zelfs iemand in transitie. Allemaal topless, allemaal uniek. Dat is iets om trots op te zijn, vinden Laura en Mona.

Reactie LINDA.

LINDA. hoofdredacteur Karin Swerink reageerde eerder al op de kritiek en vind het blad zelf prima. “In het nummer zie je veel verschillende borsten,” zegt ze. Daarnaast kan ze zelf niet veel doen aan het gebrek aan diversiteit op de cover. “We hebben invloed op de vrouwen die we vragen, maar niet op de vrouwen die ‘ja of nee’ zeggen. Ik ga niet iemand aan de haren trekken.”

Volgens Mona is dat onzin. “Wij hebben dit project in anderhalve week voor elkaar gekregen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LINDA. (@linda)

Op de cover van LINDA. zie je onder andere Gaby Blaaser, Joy Delima en Geraldine Kemper. Geraldine reageerde zelf ook op de kritiek in haar Instagram stories en was het eens met de ophef. “Ik heb ernaar geluisterd, ik heb ervan geleerd en ik zal het in het vervolg beter doen.” Wil je vrouwen aanspreken, dan moeten alle vrouwen zichzelf op de cover herkennen.

Lees ook
Geraldine Kemper geeft toe dat ‘borstencover’ van de LINDA. niet inclusief genoeg is

Geen aanval

Laura benadrukt dat de remake gezien moet worden als tegengeluid, niet als aanval. “Dit is wat wij vaker willen zien. Leer hiervan. Neem het mee.”

Ook is ze door Karin uitgenodigd om op gesprek te komen. “Ik hoop dat het niet alleen symbolisch is, maar dat ze dit aangrijpen om structureel meer aan diversiteit te doen. Als ze vaker een beroep willen doen op ons netwerk, zijn ze meer dan welkom.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels

The post Remake van borstencover LINDA. gaat viral: ‘Diverse mensen met diverse tieten’ appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

BRON