Rennen, vliegen, springen in december? Zo beleef je deze drukke maand ‘slow’

Cadeaus kopen, kerstboom optuigen, indrukwekkende maaltijden koken: december is voor sommigen een periode vol chaos. Zeven slow-down-tips.

Zelfs als je decembermaand bestaat uit eten, kletsen met familie en als je mazzel hebt vakantie, kan de aanloop naar dit alles voor stress zorgen. Behoefte aan wat vertraging vóór en tijdens kerst? Country living zet een aantal tips op een rijtje.

Een rustige december: dit kan helpen

1. Leg je telefoon weg

In een maand vol winkelen, sociaal contact en andere to do’s heb je waarschijnlijk aan prikkels geen tekort. Het kan fijn zijn om extra stimuli te vermijden. Tuur uit het raam naar de kerstlichtjes van de buren, staar naar een open haard of de vlam van een kaars of doe iets anders ontspannends, zoals kleuren of wandelen.

2. Waarom ren ik ook alweer?

Probeer te onthouden wat er nu echt belangrijk is aan de decembermaand en kerst: familie, reflectie, iets lekkers te eten. Dat zet je ellenlange to do-lijst misschien in een ander daglicht.

3. Slowwinkelen

Moet je nog op pad voor cadeaus of iets lekkers? Kijk of je dat in de kleinere, lokale winkels of op de markt kunt doen. Zo vermijd je (hopelijk) de gonzende winkelcentra, 3.781.093 mensen en vind je vaak zelfs uniekere producten. Plus: zo support je kleinere ondernemers in plaats van grote ketens.

4. Vier de winter

In alle drukte zou je bijna vergeten dat er een nieuw seizoen is aangebroken dat genoeg fijns en moois biedt. Denk: schaatsen, warme chocolademelk en binnen zijn. Prik bewust een moment waarop je dit nieuwe seizoen inluidt op een manier die voor jou fijn is. Dat kan een glühweinborrel met vrienden zijn, maar ook een avond breien op de bank.

5. Over handwerken gesproken

Craften kan een goede manier zijn om te ontspannen. Vind je het lastig om ‘onproductief’ aan de slag te gaan? Je kunt het ook combineren met iets wat je nog ‘moet’ doen van jezelf: maak zelf een kerstkaart voor je vrienden of een adventskalender als cadeau.

6. Groen geluk

Natuur en groen maken ons bewezen gelukkiger en rustiger. Versier je huis eens met kerstgroen, zoals een mooie boom van de lokale kwekerij of een duurzaam boeket van kunstbloemen. Voelt dit als de zoveelste to do? Doe het dan vooral niet (of koop iets wat al af is en je alleen neer hoeft te zetten).

7. Kook met seizoensproducten

Niet alleen kan koken met seizoensgroenten zoals pompoen, pastinaak en boerenkool een lekkere maaltijd opleveren. Volgens experts is ons lichaam ook gebouwd om met de seizoenen mee te eten. Zo hebben we in de winter extra vitamines nodig die we kunnen halen uit winterse groenten zoals knollen.

Meer lezen

Ho, ho, ho: zo bewaak je je energie rondom de feestdagen.
Zestig dagen vrij in 2024? Het kan, als je je vakantiedagen slim indeelt.
Slow living: 4 tips voor een langzaam interieur.

Tekst Ruby Wijdenbosch  Bron Country living  Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 4 december 2023

Scroll naar boven