Seksueel wangedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis: drie aangiftes van verkrachting

Ex-gedetineerden en een advocaat stellen dat seksueel wangedrag en machtsmisbruik door gevangenbewaarders regelmatig voorkomt in de vrouwengevangenis van Nieuwersluis. Krant AD sprak met hen naar aanleiding van het aangekondigde onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV).

De Inspectie JenV kondigde donderdag aan dat ze gaan onderzoeken wat er gebeurd is in de gevangenis.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Het wangedrag zou bestaan uit vunzige opmerkingen en ongewenste aanrakingen. Ook gaat het om misbruik en zelfs verkrachting door cipiers. Dit zou zeker aan de gang zijn sinds 2010. Nawal, een voormalig gedetineerde, vertelt aan AD dat een gevangenbewaarder altijd naar haar keek als ze na het douchen naakt in haar cel was.

De directeur van de gevangenis, Francesca Salamone, spreekt over ernstige beschuldigingen. “Seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik zijn onacceptabel. Het is goed dat er onderzoek wordt ingesteld.”

Lees ook
Biseksuelen vaak slachtoffer van seksueel geweld: ‘Er is een vooroordeel dat bi-mensen met iedereen naar bed willen’

Aangiftes van verkrachting

De advocaat van de voormalige gevangenen, Johan Oosterhagen, wil dat er een onafhankelijk meldpunt wordt opgezet. Hier zouden vrouwelijke gedetineerden dan terechtkunnen met klachten. Oosterhagen sprak vijftig (ex-)gevangenen over de wanpraktijken. Er komen niet alleen verhalen over Nieuwersluis naar boven. Ook Ter Peel en Zwolle komen ter sprake, waar twee andere vrouwengevangenissen liggen.

De advocaat bevestigt dat er zeker drie aangiftes van verkrachting zijn, aldus het AD. In mei werd al een 47-jarige gevangenbewaarder aangehouden uit de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Hij wordt verdacht van het seksueel misbruiken van drie vrouwelijke gevangenen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.  

Bron: NOS | Beeld: Getty Images

The post Seksueel wangedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis: drie aangiftes van verkrachting appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven