Categorieën
RSS feeds

Slechte ontwikkeling: pandemie zorgt voor enorme terugval in vaccinatiegraad bij kinderen

De pandemie heeft ons al een hoop directe ellende bezorgd, maar zorgt ook voor vervelende side-effects. Vorig jaar hebben zo’n 25 miljoen (!) kinderen wereldwijd routinematige vaccinaties tegens levensbedreigende ziektes gemist. Dat zijn twee miljoen meer kinderen dan in 2020 en zes miljoen meer dan in 2019 (pre-corona).

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van UNICEF ​​en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens deze organisaties zorgen de gevolgen van de corona-pandemie er nog steeds voor dat de gezondheidszorg wereldwijd flink lijdt.

Boosdoener gedaalde vaccinatiegraad

Volgens UNICEF is ​ de daling van de vaccinatiegraad de “grootste aanhoudende terugval in vaccinatie bij kinderen in een generatie”. Het is nu terug op niveaus die sinds het begin van de jaren 2000 niet meer zijn gezien.

Boosdoener is volgens de VN-kinderorganisatie de focus op Covid-19-vaccinatiecampagnes in 2021, net als de economische vertraging en de druk op de gezondheidszorgstelsels. Al die factoren belemmerden een sneller herstel voor routinematige vaccinaties, waardoor de situatie in 2021 nóg meer kon verslechteren.

Lees ook
De ’thuiswerkwet’ is van kracht sinds vorige week, maar wat houdt het in?

Mazelen en kinkhoest

De vaccinatiegraad daalde in elke regio, zo bleek uit de cijfers, die gebaseerd zijn op data over de gegeven vaccinaties tegen onder meer difterie, tetanus, mazelen en kinkhoest. Voor veel ziektes moet meer dan 90 procent van de kinderen worden gevaccineerd om uitbraken te voorkomen.

Er zijn de afgelopen maanden al toenames gemeld in besmettingen met door vaccinatie te voorkomen ziekten, waaronder een toename van 400 procent van het aantal gevallen van mazelen in Afrika in 2022. (De cijfers zijn berekend met behulp van gegevens van nationale zorgstelsels in 177 landen.)

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty Images

The post Slechte ontwikkeling: pandemie zorgt voor enorme terugval in vaccinatiegraad bij kinderen appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

BRON