Slow living: 4 tips voor een langzaam interieur

Nog nooit van een langzaam interieur gehoord? Dat betekent niets anders dan van je huis een kalme, veilige haven maken te midden van de dagelijkse hectiek. Het nodigt uit tot slow living, een trend die niet voor niks populair is, want rustiger leven levert heel veel op. Maar hoe krijg je dat voor elkaar, zo’n langzaam interieur?

Flow samen met Veneta

Tip #1: Begin bij de basis

Met de basis van je interieur bepaal je meteen de fundamenten van de langzame trend. En met de basis bedoelen we elementen die je niet snel vervangt, zoals de vloer, de kleur van de muren, raambekleding en grote meubelen. Stel eerst een moodboard samen met de kleuren die jij mooi vindt en die een kalmerende uitwerking op je hebben. Als je eenmaal hebt bepaald welke dat zijn, ga je op zoek naar materialen die daarop aansluiten. Bij een slow living interieur past bijvoorbeeld een mooie houten vloer en linnen gordijnen. Of inbetweens (gordijnen die qua dikte tussen gewone gordijnen en vitrages in zitten) gecombineerd met houten jaloezieën. Denk ook aan een comfortabele bank bekleed met een natuurlijke, zachte stof en woonaccessoires met een matte afwerking. Maar niets is voorgeschreven, volg vooral je eigen gevoel.

Tip #2: Denk aan de indeling

Met een open indeling worden verschillende ruimtes met elkaar verbonden en creëer je een ongedwongen sfeer. In zo’n ontspannen setting is het makkelijker om de rest van de wereld even te vergeten. Zet een lekkere luie stoel neer naast het raam of bij de open haard, als je die hebt, en het ontspannen gevoel is compleet.

Tip #3: Voeg speelsheid toe

Je kunt je interieur nog wat spannender maken door er vormen en structuren aan toe te voegen, zoals een visgraatvloer of de Hongaarse punt. Of misschien word je wel blij van gouden lampen of gordijnen met een lichte glans. Ook een ovalen tafel of rond vloerkleed haalt het hoekige uit een kamer en zorgt voor zachtheid. En vergeet vooral je raamdecoratie niet; die is heel bepalend voor de sfeer. Kies een gordijn met een waveplooi in een soepel vallende stof om de rust te benadrukken. Wil je een wat chiquere uitstraling? Kies dan voor linnen vouwgordijnen. Als je duurzaamheid belangrijk vindt, zijn plisségordijnen een goede keuze; door de celstructuur zorgt de stilstaande lucht voor een extra isolerende laag. Zo houd je het binnen koel in de zomer en warm in de winter.

Tip #4: Kies je accessoires zorgvuldig

Staan de basiselementen als een huis, dan is het tijd om af te stylen met accessoires die jij mooi vindt. Hierbij is het natuurlijk de kunst om niet helemaal los te gaan, anders is het alsnog gedaan met de kalme sfeer. Kies bijvoorbeeld voor organische vormen en matte keramieken items. Ook houten voorwerpen verstoren de rust niet die je hebt gecreëerd. Kies voor kwaliteit, niet voor kwantiteit. Je zult zien dat je maar weinig nodig hebt om optimaal te genieten én te ontspannen.

Scroll naar boven