Slow-running: zo beweeg je op een comfortabele manier

Goed nieuws voor wie vindt dat ie moet hardlopen: je kunt ook rustig rennen. Slow-running wordt steeds populairder, want het is zowel fysiek als mentaal goed voor je.

De tijd van een rondje joggen en thuiskomen met brandende longen en een driedubbele knieblessure ligt in het verleden. Jezelf compleet uitputten is namelijk helemaal niet nodig, zegt de Vlaamse sportfysioloog Johan Roeykens. Je lichaam en geest hebben er juíst baat bij als je lekker op je gemak rent en desgewenst een gesprek kunt voeren. Enter slow-running.

Waarom die marathon?

Hardlopen doen mensen over het algemeen om er gezonder op te worden, maar het kan ook – met name na je veertigste – gezondheidsproblemen en blessures veroorzaken. Zeker als mensen te hard van stapel lopen, of opeens mee willen doen aan een marathon. “Niet iedereen is ervoor gemaakt of gebouwd om een marathon te kunnen lopen,” zegt Johan Roeykens in een artikel van HLN. “En dat is volledig oké. Want als je lichaam dat niet aankan, is het dan nog wel gezond? Dat je in de plaats daarvan kiest voor slow-running en dus lopen op je eigen tempo of niveau, kan ik alleen maar toejuichen.”

Traag rennen is win-win

Volgens Roeykens belast je je lijf minder door slow te rennen: je hart, je longen maar ook je spieren en gewrichten. “Traag lopen heeft een minder grote impact op je lichaam. Vandaag de dag zitten wij allemaal véél te veel en dat is een gewoonte die we dankzij deze trend misschien eindelijk kunnen doorbreken.”

Ook goed om te weten als het om rennen gaat: brandende longen zijn niet zozeer een teken dat je meer vet verbrandt. Op die manier put je juist meer energie uit suikers en glucose. Traag rennen zorgt voor een betere vetverbranding en bovendien blijven je spieren sterk doordat je niet te veel van ze vraagt. Roeykens noemt dat ‘win-win’.

No pressure

En dan is er nog het mentale aspect. Slow-running kan echt me-time zijn, of je het nou alleen doet of in een groep. Je legt jezelf geen druk op qua afstand of snelheid, er is geen wedstrijddoel dat je moet halen. Je geniet van de natuur, kletst wat met een medeloper en dat leidt af van je dagelijkse sores. Uit onderzoek blijkt dat ook mensen met depressieve gevoelens er baat bij hebben, zegt Roeykens.

En je hoeft dus geen complete trektochten af te leggen om er voordeel van te hebben. “Dat lopen hoeft helemaal niet zo lang of ver te zijn. Een twintig à dertig kilometer per week lopen is ruimschoots voldoende om je gezondheid optimaal te houden. En iedereen kan dat aan, op voorwaarde dat je dat heel rustig opbouwt.” Het is niet goed voor je lichaam om van vijf kilometer opeens naar tien kilometer te gaan. Beter kun je er steeds een halve kilometer bij optellen. Misschien is dat het enige nadeel aan slow-running. Je moet het ook slow opbouwen.

Meer lezen

Niet de sportschool in maar dansen: zo maak je sporten weer leuk.
Hardlopen zonder doel.
“Door boulderen voel ik me meer ontspannen én heb ik een enorme high.”

Tekst Caren Maris  Fotografie Camila Cordeiro/Unsplash
Gepubliceerd op 21 september 2023, laatst bewerkt op 14 april 2024

Scroll naar boven