Steven schiet te hulp: ‘Mijn collega heeft iets doorverteld wat ik haar in vertrouwen heb gezegd’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Man in huis

Bri: “Mijn man heeft weinig vrienden. Afgezien van gamen heeft hij geen hobby’s, dus hij is altijd thuis. Dit begint me te irriteren. Hoe maak ik hem duidelijk dat ik ook weleens lekker alleen op de bank wil hangen, zonder hem het gevoel te geven dat hij niet welkom is in zijn eigen huis?”

Steven: “Ik heb het idee dat het probleem dat jij met je man hebt groter is dan dat jij niet af en toe alleen op de bank kunt hangen. Volgens mij moet je eens helemaal eerlijk tegen jezelf zijn over wat je eigenlijk voelt en ervaart. Als je enige probleem blijkt te zijn dat je man veel thuis is, zou ik mijn zegeningen tellen en God op mijn blote knieën danken dat je met zo weinig spanning door het leven mag gaan. Mocht je merken dat niet alleen op de bank kunnen hangen eigenlijk het symptoom is van een groter probleem, pak dat dan aan.”

2. Met z’n allen

Co en Ka: “Onze dochter (5) slaapt nog vaak bij ons in bed. Ze wil dit zelf. Nu hoor ik van vriendinnen dat dit niet goed is voor haar ontwikkeling en dat ze moet leren om apart van ons te slapen. Mijn vriend en ik vinden het vooral heel gezellig en hebben het idee dat het onze band alleen maar versterkt. Maar is het schadelijk voor onze dochter?” 

Steven: “Met samen slapen is niets mis en het verstoort de ontwikkeling van je kind allerminst. Er zijn zelfs steeds meer mensen die het doen. Natuurlijk zijn er ook nadelen. Als je een lichte slaper bent bijvoorbeeld, of als er iemand ziek is, en ook zul je je seksleven wat moeten aanpassen. Maar een gevoel van veiligheid is voor een jong kind essentieel om zich goed te ontwikkelen en dat kan op vele manieren. Samen slapen is er daar zeker ook een van. Maar doe het alleen als je je er prettig bij voelt, want naast een moeder liggen bij wie de stoom uit haar oren komt, is ook niet echt fijn uitrusten natuurlijk.” 

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘We missen ons ‘oude leventje’ en het is lastig om dit te combineren met het ouderschap’

3. Bij de baas

Mara: “Een collega-vriendin heeft tijdens een management-teamvergadering verteld dat ik het niet eens ben met sommige beslissingen. Ik had haar dit in vertrouwen verteld, maar nu is het bij mijn baas terechtgekomen, die me hierop heeft aangesproken. Mijn collega heeft haar excuses wel aangeboden – ‘Het floepte eruit!’ – maar ik voel me verraden, niet meer veilig op mijn werk en in onze vriendschap. Hoe ga ik hiermee om?”

Steven: “Het zou wellicht een goed idee zijn als jij, je collega-vriendin en jullie baas even bij elkaar gaan zitten en je collega-vriendin precies vertelt wat er is gebeurd. Dat jij voor de vuist weg wat opmerkingen hebt gemaakt, zoals we dat allemaal weleens doen bij het koffiezet-apparaat en dat dit, doordat je collega-vriendin het eruit ‘floepte’, ineens veel groter is geworden. Zij heeft zaken uit hun context gehaald en zij moet dus door het stof, niet jij. Als ze dat niet wil, is het: collega en niet collega-vriendin.”

Ook een vraag aan Steven? Mail je vraag naar flair@dpgmedia.nl.

Dit verhaal komt uit Flair 34-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Beeld: Getty Images

The post Steven schiet te hulp: ‘Mijn collega heeft iets doorverteld wat ik haar in vertrouwen heb gezegd’ appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven