Categorieën
RSS feeds

Susans (44) dochter raakte gewond in de tuin: ‘Ze praat makkelijk over haar littekens, daar ben ik trots op’

Een ongeluk met jonge kinderen zit in een klein hoekje, hoe goed je als moeder ook oplet. In het geval van Nancy, Susan en Hetty hielden hun kinderen er flinke littekens aan over. Susan (44) is getrouwd en moeder van Sofie (11) en Nikkie (9).

In brand

“We hadden mieren in de tuin en mijn man was druk bezig om het nest uit te branden. Hij stopte bio-ethanol in de gaatjes en stak dat in brand. Ik stond binnen met onze dochter van drie weken op de arm te kijken. Sofie, van toen twee jaar oud, was in de tuin. “Niet naar het nest gaan,” hadden we nog tegen haar gezegd. Het leek ook alsof ze zich daar helemaal niet mee bezighield. Ze was lekker aan het tekenen aan de tuintafel. Maar ineens keek ik weer de tuin in en stond ze naast mijn man.

Hij zei nog dat ze uit de buurt moest blijven, maar toen kwam er net een steekvlam uit het nest. Het ging allemaal zo snel, ik zie mijn man haar nog oppakken en onze kant op rennen. Sofies gezicht was oranje, omdat haar gezicht en haren letterlijk in brand stonden.”

Littekens

“Ze had brandwonden op tweeënveertig procent van haar lichaam waaronder haar gezicht, beide armen en een been. In totaal heeft ze zes weken in het ziekenhuis gelegen. Toen we daarna thuiskwamen, begon het leven van Sofie met de littekens. Elke keer als ze ergens voor het eerst komt, zoals op een sportclub, krijgt ze weer vragen. Dan vertelt ze de eerste dag meteen over de littekens. Dan weet iedereen hoe het zit.

Ze praat er makkelijk over en daar ben ik trots op. Maar acceptatie blijft een proces. Zo zegt ze tegen ons dat ze wil dat de littekens verdwijnen. ‘Meisje, je kunt hier niks aan doen,’ zeggen we dan. Zeker nu ze elf jaar is en de tienerfase langzaam dichterbij komt, kan ze weleens erg balen dat het zo zichtbaar is. Dan wil ze make-up dragen om het te camoufleren, maar dat is weer niet goed voor die huid. We proberen dan een compromis te vinden. Dat ze haar ogen wat mag opmaken bijvoorbeeld, zodat die extra opvallen.”

Lees ook
Lidy (34) kreeg onverwachts een drieling: ‘Soms vliegt het me aan, als ze alle drie tegelijk huilen bijvoorbeeld’

Pubermeisje

“Wij hebben wat er is gebeurd ook moeten verwerken. Als we naar Sofie keken, werden we door de littekens telkens herinnerd aan die dag. We moesten kijken hoe we als gezin verdergingen en sterk zijn voor elkaar. Natuurlijk wil je de tijd terugdraaien, maar dat gaat niet. Wat ons erg heeft geholpen, is erover praten en alles opschrijven. De eerste maanden na het ongeluk hebben we elke avond een mail geschreven aan onze familie en vrienden, waarin we vertelden wat Sofie die dag had meegemaakt. Die stukjes heb ik gebundeld in een dagboek voor Sofie, vol met foto’s. Zo kan ze dat altijd teruglezen.

Deze zomer wilde Sofie graag op brandwondenkamp. Dat is een kamp met kinderen die brandwonden hebben opgelopen. Ik denk dat het heel goed voor haar is en dat het haar kan helpen bij de acceptatie en verwerking. Het is niet makkelijk om met zulke zichtbare littekens om te gaan als je gaat puberen. Ik probeer haar altijd mee te geven dat ze bij haar horen. Niemand heeft het voor haar gewild, maar ze vertellen wel een stukje van haar verhaal.”

De kinderen van Hetty en Nancy hebben littekens. Hun verhalen lees je in Flair 33-2022. Bestel ‘m hier.
Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Michelle Iwema | Fotografie: Marloes Bosch | Visagie: Tirzah Waasdorp

The post Susans (44) dochter raakte gewond in de tuin: ‘Ze praat makkelijk over haar littekens, daar ben ik trots op’ appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

BRON