Suus Ruis: ‘Het is jammer dat we mensen meteen veroordelen en cancellen’

Een van de eerste lessen die ik leerde toen ik een paar jaar geleden begon met het schrijven van online columns, was dat je ver weg moet blijven van de reacties op social media. Er is zo veel haat, en het wordt vaak ook persoonlijk, terwijl mensen je helemaal niet kennen.

Wonderlijk genoeg komt het venijn trouwens veelal van vrouwen, die zijn het ergste. Fuck sisterhood. Het lijkt er soms op dat vooral zij achter hun schermpje zitten te wachten tot er iets voorbijkomt waar ze hun gal over kunnen spuwen.

‘Tetten-gate’

Dat gevoel bekroop me ook een beetje tijdens ’tetten-gate’, een paar dagen geleden. Voor iedereen die op een wifi-loos eiland zat en pas net is geland op Schiphol: De man van chef redactie van LINDA. Rianne Meijer plaatste op Twitter een opmerking over de borstenfoto’s die in de nieuwste editie van het blad staan. Die had hij kennelijk voordat het nummer op de mat lag al via WhatsApp doorgestuurd gekregen van zijn vrouw en hij was er zeer over te spreken. 

Onder de bezielende leiding van een dame op Twitter werd de man afgefikt, gecanceld en met digitale pek en veren het sociale bos in gestuurd. Ik kende de dame verder niet, maar toen ik op haar account keek, leek ze een verdienmodel gemaakt te hebben van 24/7 boos zijn op alles en iedereen. 

‘Oerdom’ noemde de man van Meijer het zelf, en dat lijkt me de boel goed samen te vatten. Een soortgelijk woord gebruikte zij zelf later ook. Wat mij betreft konden we daarmee over tot de orde van de dag.

Lees ook
Suus Ruis: ‘Ook lieve mannen gaan (seksuele) grenzen van vrouwen over

‘Praten over consent is in dit opzicht ridicuul’

Ik snap de beweging dat je anno 2022 niets meer mag zeggen zonder dat half Nederland over je heen valt wel. Als antwoord op jarenlang seksisme en onderdrukking moeten we denk ik even overal ontzettend moeilijk over doen, voordat alles zich een beetje normaliseert. Ook over dingen die als we even vijf minuten wachten tot we gaan gillen en er iets dieper in duiken, best mee vallen.

Want dit was wat mij betreft wel weer enorme ophef over weinig. Ja, het was dom. En de formulering niet oké. Maar het ging om foto’s die niet alleen al waren goedgekeurd en klaar om geplaatst te worden. Maar die luttele weken nadat hij ze op de app kreeg, ook nog door half Nederland gezien zouden worden. Praten over ‘consent’ is in dit opzicht ridicuul. Als je niet wil dat iemand je blote tieten ziet, moet je niet meedoen aan die shoot. Als Meijer in de sauna stiekem foto’s had gemaakt van haar beste vriendinnen en die had doorgeappt naar haar man, was het anders geweest. 

Het is jammer dat we de nuance niet meer zien, maar mensen meteen veroordelen en cancellen. En heel soms kun je ook alleen maar dénken dat iets dom is en niet oké, en het daarbij laten.

Speciaal voor Flair schrijft journalist Suus Ruis wekelijks een zalige column over (show)nieuws dat haar opviel en waar ze gewoon over móest schrijven.  

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Mark Uyl

The post Suus Ruis: ‘Het is jammer dat we mensen meteen veroordelen en cancellen’ appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven