Categorieën
RSS feeds

Suus Ruis: ‘Noem één basisschool in Nederland waar meisjes niet met blokken mogen spelen’

‘Gefeliciteerd met je baby!’ – ‘Dank je.’ ‘Wat is het geworden, een jongetje of een meisje?’ – ‘Nee.’ Ik kan me zo voorstellen dat binnenkort een gesprek met een net bevallen moeder gaat. Nou ja, in Nijmegen in ieder geval. Want daar hebben ze een basisschool geopend waar ze gender maar helemaal hebben afgeschaft. Dan kunnen kersverse ouders alvast een beetje oefenen.

Het idee: op deze school doen ze niet aan jongens en meisjes, maar aan ‘leerlingen’. Juffen en meesters zijn er niet, ze hebben er mentoren. De mentoren worden aangesproken met hun voornaam, dus bijvoorbeeld Ria of Piet. Van leerlingen met een penis wordt verwacht dat ze zittend plassen, want urinebakken zijn er niet.

Hokjes

Ik vind het supergoed dat we in een maatschappij leven waar steeds meer rekening wordt gehouden met mensen die niet in hokjes passen. En hoewel ik als schrijver een trekkend oog krijg van omschrijvingen als: ‘Onze nieuwe collega Alex zal gaan werken op de afdeling Human Capital, waar zij zich zullen bezighouden met hun taak als manager’, wil ik je met liefde aanspreken als zij/ die/ hen, als je dat prettig vindt.

Lees ook
Suus Ruis: ‘Een terminaal zieke man is niet grappig Freek, nooit’

Maar ik vind dat met die school wel heel ver gaan. Ik snap de overweging, maar ik vind ik dit best een ingrijpende ontwikkeling. Het zal per regio wel een beetje verschillen, maar ik denk dat de basisschoolkinderen van nu over het algemeen onderling niet moeilijk doen over queer. Ze groeien (gelukkig!) op met het idee dat op dit gebied alles kan en mag en rekenen elkaar er volgens mij niet op af. Dat merk ik tenminste in de Randstad. Volgens mij komt er steeds meer ruimte op scholen. 

Barbies en lego

Terug naar deze school: de directeur zegt dat leerlingen overal mee mogen spelen: blokken, Barbies, Lego. ‘Wij zeggen niet wat er niet mag.’ Eh… kom op. Noem mij één basisschool in Nederland waar meisjes niet met blokken mogen spelen.

Wat mij tegen de borst stuit, is het feit dat je door deze maatregel eigenlijk zegt dat je geen jongen of meisje meer mag zijn. Je bent immers ‘neutraal’, sowieso een term waar ik geen fan van ben. Daarnaast lijkt het mij een goed idee om alles op het gender-spectrum zo snel mogelijk normaal te laten worden. Ik heb het idee dat je dat juist voorkomt als je er zo krampachtig de nadruk op legt. Dan trek je het ook een beetje in het belachelijke.

‘Een zaadje planten’

Want wat ik denk als ik dit bericht lees: trek het dan ook door, als je het goed wilt doen. Want als je de naam Ria hoort, weet je stiekem natuurlijk heus wel dat dat een juf is. Noem hen dan ‘Mentor 1’. En Barbie? Hup, in de kliko ermee, of in ieder geval de schaar in hun haar en de fik in die roze jurken van die (hen?).  

Overigens liet de directeur van de school weten dat ze het belangrijk vindt om op deze manier een zaadje te planten. ‘Zaadje’. Ik vind het op het randje.

Speciaal voor Flair schrijft journalist Suus Ruis wekelijks een zalige column over (show)nieuws dat haar opviel en waar ze gewoon over móest schrijven.  

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Mark Uyl

The post Suus Ruis: ‘Noem één basisschool in Nederland waar meisjes niet met blokken mogen spelen’ appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

BRON