Suus Ruis: ‘Ook lieve mannen gaan (seksuele) grenzen van vrouwen over, vaak zonder dat ze het weten’

Mijn column over Danny de Munk van een paar weken geleden leverde me flink wat haatmail op (die ik na het vluchtig lezen van de eerste twee zinnen steevast meteen in de digitale prullenbak flikkerde, dus bespaar je ook nu vooral de moeite). En dat terwijl ik niet eens zo veel schokkends zei. Ik beschuldigde hem nergens van, ik analyseerde simpelweg wat opvallende uitspraken uit zijn Boulevard-interview.

Sinds ik dat stukje schreef, heb ik (ongevraagd) vanuit meerdere windrichtingen – van mensen die echt niets met elkaar te maken hebben – verhalen gehoord over dingen die hij zou hebben gedaan. En die verhalen lijken angstvallig veel op elkaar.  Ik denk dus dat Danny zijn borst mag natmaken en dat hem nog wel iets te wachten staat.

En nee lieve haters, dat is wederom geen beschuldiging of dreiging, ik was er niet bij en ik ken de man niet. Het is simpelweg wat ik denk als ik afga op de geluiden die ik hoor.

‘Dan zal het wel niet waar zijn’

Wat mij heel erg opvalt in deze zaak, maar eigenlijk in alle zaken met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag, is dat iedereen valt over het feit dat slachtoffers zo laat aan de bel trekken. Dan zal het wel niet waar zijn. Dat stoort me ontzettend. Het is namelijk de hele kern van MeToo-kwesties. Vaak was er sprake van een machtsverhouding, waardoor slachtoffers wisten dat ze het onderspit zouden delven als ze hun mond open zouden doen.

Daarnaast is er pas vijf jaar, sinds Harvey Weinstein aan de schandpaal ging, voor vrouwen een opening ontstaan om op te staan. Voor die tijd wist je zeker dat je niet geloofd werd. Of ontslagen, of beschimpt en gecanceld. Daarom hebben veel vrouwen gewacht en voelen ze zich nu pas (enigszins) veilig genoeg om de strijd aan te gaan. 

Lees ook
Suus Ruis: ‘Noem één basisschool in Nederland waar meisjes niet met blokken mogen spelen

‘Uitgelokt of verdiend’

Iets anders waar veel mensen geen rekening mee houden, is dat vrouwen jarenlang geconditioneerd zijn om te denken dat het ‘erbij hoorde’, normaal was, en dat ze het misschien wel een beetje hadden uitgelokt of verdiend. We wilden ook niet ‘moeilijk doen’. Pas in de laatste jaren zijn we ons gaan realiseren dat dat bullshit is. 

Ik ken een heleboel lieve, leuke mannen die wél respectvol zijn naar vrouwen. Grote kans echter dat ook zij zich ooit schuldig hebben gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maar: waarschijnlijk zonder dat ze het wisten. Dat maakt dit soort kwesties zo precair. De vrouwen in kwestie zeiden immers geen ‘nee’. 

Ik durf te wedden dat elke vrouw (behalve misschien de vrouwen die sinds hun 15e gelukkig samen zijn met hun high school sweetheart) weleens dingen heeft gedaan met een man of heeft ondergaan, die ze eigenlijk niet wilde. En dan toch niets zeggen? Nee, en dan toch niets zeggen. Het is de freeze-optie van de ‘Fight/Freeze/Flight’-modus. Google het maar eens.

En als je op het moment zelf niets zegt, is het heel moeilijk om dat jaren later wel te doen. Respect als je dan toch opstaat. 

Speciaal voor Flair schrijft journalist Suus Ruis wekelijks een zalige column over (show)nieuws dat haar opviel en waar ze gewoon over móest schrijven.  

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Mark Uyl

The post Suus Ruis: ‘Ook lieve mannen gaan (seksuele) grenzen van vrouwen over, vaak zonder dat ze het weten’ appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven