Therapie in de natuur? Dat kan met een buitenpsycholoog

Naar het strand of bos om je hoofd leeg te maken: jezelf onderdompelen in de natuur is altijd een goed idee. Bij therapie helemaal, blijkt uit onderzoek, en daarom is er nu de buitenpsycholoog.

De natuur werd lange tijd nauwelijks of niet ingezet bij behandelingen van de ggz. Totdat we tijdens de pandemie bijna alleen maar buiten mochten afspreken. Sindsdien is therapie in de natuur steeds populairder geworden.

Minder stress

Jolanda Maas, hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, onderzoekt de effecten van natuur op patiënten en behandelaren. Aan De Stentor vertelt ze wat de voordelen zijn: “Wie in de natuur is, maakt het stresshormoon cortisol minder aan. Er zijn zelfs indicaties dat de bloeddruk bij patiënten omlaag gaat.” Uit onderzoek blijkt verder dat mensen zich beter kunnen openstellen in de natuur, wat weer goed is voor de behandeling.

Ook de behandelvorm zelf blijkt goed te werken. Als je naast elkaar wandelt, voelt dat minder officieel dan dat je tegenover elkaar in een behandelkamer zit. De hiërarchie is tijdens een wandeling anders, waardoor je je meer ontspannen voelt.

De natuur als metafoor

Leonie Belshof is zo’n buitenpsycholoog bij de Dimence Group. Ze geeft zelf ook workshops aan andere therapeuten, over hoe je de natuur kunt inzetten tijdens een behandeling. De sessies die gewoonlijk binnen plaatsvinden, zijn vaak ook buiten te organiseren. Maar je kunt ook werken met alles wat je tegenkomt in een bos of park, bijvoorbeeld door mensen te laten associëren bij iets wat je aantreft. Of door oefeningen te doen met dingen die je vindt. Zo test Belshof de strijdvaardigheid van haar cliënten weleens met een touw: in het bos gebruikt ze daar dan een tak voor. Voelt, letterlijk en figuurlijk, net even wat natuurlijker.

Dimence Groep heeft locaties op verschillende plekken in Overijssel, maar door het hele land zijn buitenpsychologen actief.

Meer lezen

Een groene buurt houdt je (fysiek) langer jong, blijkt uit onderzoek.
De tuin als therapie.
Weer in verbinding met de natuur dankzij deze vier gratis apps.

Tekst Nadie van Moorselaar  Bron ggz  Afbeelding Fotografie Alicia Bock/Stocksy

Scroll naar boven