Top 10 van grootste energieverbruikers in huis

 1. Elektrische boiler van 1.350 watt
  Verbruikt in een gemiddeld huishouden ruim 1.800 kWh per jaar; dat kost € 410,-. Alternatief: zonneboiler.
  Een elektrische boiler heeft drie belangrijke voordelen. De energiekosten zijn bij een elektrische boiler lager als bij een boiler op gas. De energiekosten kunnen nog positiever uitvallen als gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen. De opwekking van elektriciteit op een duurzame wijze zal de prijs van elektriciteit bij lange na niet zo doen stijgen dan dat bij de prijs van gas het geval is. Ook op het ogenblik dat er geen warm water wordt verbruikt zult u kunnen vaststellen dat het water regelmatig door de boiler zal worden verwarmd. Dit omdat er bij elke elektrische boiler sprake is van een bepaald warmteverlies. Het gaat hierbij om het zogenaamde “stilstandsverlies” of “nullastverlies”. Het merendeel van de elektrische boilers beschikken standaard over een vrij beperkte isolatie. Omwille van deze reden kan het nuttig zijn om zelf extra isolatie aan te brengen. Een hogere temperatuur staat automatisch gelijk aan een hoger energieverbruik. Met elke 6 graden waarmee de thermostaat wordt verlaagd vindt er een energiebesparing plaats van om en bij de 5 procent.
 2. Waterbed
  Verbruik tussen 320 en 1.200 kWh per jaar (€ 70,- tot € 260,-). De hoeveelheid elektriciteit die nodig is om het water op temperatuur te houden varieert tussen verschillende typen waterbedden, maar is gemiddeld zo’n 750 kWh (€ 170). Belangrijk is om de temperatuur van je waterbed overdag en ‘s nachts constant te houden. Dit voorkomt dat het waterbedverwarming ‘te hard’ moet werken en zo onnodig energie verbruikt. De meest ideale en beste waterbed temperatuur ligt rond de 27 °C . Bij een lagere temperatuur zal de waterbedverwarming vaker het bed gaan verwarmen. De energiekosten zullen dan ook in de winter iets hoger liggen. Aan de andere kant draagt het in de winter ook iets bij aan het verwarmen van de slaapkamer. Moderne waterbedden hebben een relatief laag stroomverbruik ten opzichte van een ouder exemplaar.
 3. Wasdroger
  Wat kost een droger per keer aan stroom? Jaarlijks verbruik bijna 235 kWh (€ 50,-). Alternatief: de was laten drogen aan een waslijn (gratis) of een wasdroger met energielabel A. Het is voor het milieu en je portemonnee altijd aan te raden om te kiezen voor een energiezuinige wasdroger. Een wasdroger welke 200 kWh of minder per jaar aan energie verbruikt wordt als een zeer zuinige wasdroger beschouwd, een zuinige wasdroger verbruikt tussen de 200 en 300 kWh per jaar aan energie, een redelijk zuinige wasdroger verbruikt tussen de 300 en 400 kWh per jaar aan energie, een normaal zuinige wasdroger verbruikt tussen de 400 en 500 kWh per jaar of meer aan energie en de minst zuinige wasdroger verbruikt 500 kWh of meer per jaar aan energie.
 4. Thuistap / beertender
  Als de thuistap voortdurend een vaatje bier koud moet houden, dan kan het verbruik oplopen tot 500 kWh per jaar (€ 110,-). Dat is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van twee moderne koelkasten!
 5. Tweede koelkast / vriezer
  Verbruik van oud model koelkast kan oplopen tot ruim 550 kWh per jaar (€ 120,-); oud model vriezer verbruikt al gauw 360 kWh (€ 80,-). Een onverwarmde en niet geïsoleerde schuur of garage is geen goede plek voor je koelkast of vriezer. Dat komt omdat het hier soms te koud of te warm is voor je apparaat. En daarmee verbruik je onnodig veel stroom. Een koelkast werkt over het algemeen het beste in een omgeving waar het tussen de 16 en 30 graden is. Als je niet teveel stroom wilt gebruiken, zet dan de koelkast in je schuur of garage uit als het erg warm of erg koud is. Er zijn ook speciale buitenkoelkasten te koop.
 6. Groot televisiescherm
  Een groot plasmascherm (niet veel voorkomend) verbruikt zo 420 kWh (€ 90,-). Alternatief: lcd-tv (€ 35,-) of led-tv. Een even groot scherm met energielabel F heeft anderhalf keer zoveel stroom nodig (ruim 80 kWh per jaar). Hoe energiezuiniger de tv, hoe hoger het energielabel. Hoe groter het scherm, hoe hoger het energieverbruik. Ook de helderheid bepaalt hoe hoog het energieverbruik is. Bij de meeste tv’s pas je de helderheid gemakkelijk zelf aan, zodat je het energieverbruik verlaagt. Sommige tv’s hebben energiezuinige modi, zoals een Eco stand of Film beeldmodus
 7. Vaatwasser
  Jaarlijks verbruikt een vaatwasser circa 305 kWh (€ 65,-). Voor een handwas is ongeveer 25 liter water nodig (zo’n 15 liter warm water en 10 liter koud water) en 0,7 kWh elektriciteit om het water te verwarmen, via een kleine elektrische boiler bv. De vaatwasser zou dus zuiniger zijn op water. Als je je afwasmachine maar voor de helft vult, gebruik je de machine 2 keer zoveel. Door je afwas eerst af te spoelen, verdubbel je bovendien je waterverbruik. Je afwasmachine verbruikt minder als je kiest voor de Ecomodus. Vermijd snel wassen. Sneller is niet gelijk aan zuiniger. Koop altijd een A afwasmachine. Deze verbruikt 27% minder elektriciteit dan de C-modellen van tien jaar geleden
 8. Airconditioning
  Afhankelijk van het model en het energielabel, verbruikt een airco per jaar 160 tot 430 kWh (€ 35,- tot € 95,-). Alternatief: ventilator.
 9. Infrarood sauna
  Wanneer u de sauna vier keer per week een uur gebruikt, is het energieverbruik al gauw 415 kWh (ruim € 90,- per jaar).
 10. Verlichting
  We houden van licht in ons huis en verbruiken jaarlijks gemiddeld 540 kWh (€ 120,-).

Tips

Let bij uw keuze uit apparaten op het vermogen, dit staat aangegeven in W of watt: onnodig hoog vermogen zorgt voor onnodig veel elektriciteitsverbruik en dus milieubelasting en kosten.
Niet alle apparaten werken continu op vol vermogen, daarom kan het moeilijk zijn om het verbruik van een apparaat te schatten. Met een losse energiemeter kunt u het verbruik in kilowattuur (kWh) precies meten.
Laat een apparaat niet ongebruikt aan, of stand-by staan.
Let bij aankoop van elektrische apparaten op het energielabel. Een apparaat met energielabel A(+++) is het zuinigst met stroom.

Scroll naar boven