Uit de drukte stappen? Zoek deze rustige plekken op in Utrecht

Het is heerlijk om in de stad te wonen of er een dagje naartoe te gaan. Maar het is soms ook fijn om uit de drukte te stappen en een stille wandeling te maken of wat te mijmeren op een bankje. In deze serie zoeken we naar rust en kalmte in de stad, deze keer in Utrecht.

Op Instagram deden we een oproep: waar vind jij rust in de stad? Aan de hand van alle reacties en suggesties maakten we twee lijstjes: een van groene plekken en een van koffietentjes/restaurants.

Groen en natuur

Utrecht heeft verrassend veel groene plekken waar je helemaal tot rust komt. De hofjes en historische tuinen in het middeleeuwse centrum bijvoorbeeld, maar ook grotere natuurgebieden waarin je lange wandelingen kunt maken.

Amelisweerd (Oost)
Een landgoed met veel groen en verschillende wandelroutes. Plan je route met deze plattegrond.
Ledig Erf (de Singel)
Tussen de Singel en Oudegracht ligt het karakteristieke plein Ledig Erf. Er worden veel leuke dingen georganiseerd zoals de Culturele Zondagen en het Latin American Film Festival. Of ga naar de film in het Louis Hartlooper Complex, een voormalig politiebureau in de stijl van de Amsterdamse School.
Pandhof van de Dom (centrum)
Een verrassend groene locatie bij de Dom. In de tuin vind je veel geneeskrachtige kruiden die vroeger al in de bisschopstuinen verbouwd werden.
Theetuin de Kwakel (Oudewater)
Vanaf hier maak je veel mooie wandelingen of fietstochten. Geniet onderweg van de boomgaard, mooie bruggetjes of de oude boerderij met rondscharrelende kippen. Van april tot oktober schuif je in de theetuin aan voor een high tea.
Máximapark (Leidsche Rijn)
Een stadspark zo groot als de binnenstad van Utrecht, voor als je je helemaal wilt terugtrekken om bijvoorbeeld rustig een boek te lezen.
Flora’s hof (centrum)
Vlak bij de Dom, midden in het middeleeuwse centrum, vind je Flora’s hof: een groene oase van rust.
Kromme Rijnpad
Een natuurgebied waar je een wandeling maakt van zo’n 29 kilometer (of een deel ervan) tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede. Je komt onder meer langs rivier de Kromme Rijn en boomgaarden met in het seizoen peren en kersen. Ook leuk: bezoek onderweg Het Kersenmuseum.
Pandhof Sint Marie (centrum)
Bloemen-, kruiden- en vlindertuin in één. Dit was vroeger de hof van de Mariakerk (de bouw begon rond 1085, de kerk ging ter ziele in 1811) op de bekende Mariaplaats.

Scroll naar boven