Uv-werende kleding voor je baby en kind

Uv-zwemkleding voor je baby en kind, is het echt nodig? Moet je je kind nog insmeren onder de kleding en wat kun je het beste aantrekken?

Door: Ouders van Nu

Voor een tere babyhuid is de zon niet goed. Het advies is om kinderen onder de 1 jaar helemaal uit de directe zon te houden. Als de zon flink schijnt, wordt aangeraden om je baby te beschermen met zonnebrandcrème, uv-werende kleding en een zonnehoed of petje.

Waarom uv-werende kleding voor baby en kind?

Uv-werende kleding voor kinderen is een goede aanvulling op het smeren met zonnebrand. Uv-kleding bevat stoffen die de huid nog meer beschermen tegen zonlicht, zoals synthetische materialen en uv-filters. Synthetische stoffen (zoals polyester) bieden meer bescherming dan stoffen zoals katoen. Uv-kleding biedt bescherming van ongeveer SPF (sun protect factor) 50, ook als het nat wordt, daarmee beschermt het de huid het beste tegen uv-straling.

In welke mate beschermt gewone kleding?

Gewone kleding beschermt zeker tegen de zon, maar niet zo goed als uv-werende kleding doet. De mate van bescherming hangt af van het soort materiaal, de weeftechniek en dichtheid van de stof, de kleur en de vochtigheid van de stof. Een wit, katoenen T-shirt biedt maar een bescherming van SPF 10-15, wordt het T-shirt nat dan houdt het nog minder uv-straling tegen.
Houd hier rekening mee als je je kind gewone kleding laat dragen in de zon.

Synthetische stoffen beschermen beter dan stoffen zoals katoen, wol en zijde. Natte kleding laat meer uv-straling door dan droge kleding. Donkere kleding biedt meer bescherming dan lichtere kleding (absorbeert meer uv-straling). Strakke kleding biedt minder bescherming dan losse kleding. Strakke kleding rekt op den duur uit, waardoor de bescherming afneemt. Hoe dichter een stof is gebreid of geweven, hoe meer bescherming deze biedt. Laat je je kind gewone kleding of een omslagdoek dragen ter bescherming, smeer hem dan extra goed in met zonnebrandcrème.

Tip: Houd een kledingstuk tegen sterk licht. Als er nog lichtpuntjes te zien zijn, kan de beschermingsfactor te laag zijn.

Uv-kleding kopen: waar moet ik op letten?

Let bij het kopen van uv-kleding (net als bij gewone kleding) op het soort materiaal en de kleur. Daarnaast is het handig om het etiket te controleren. Op het etiket moet namelijk vermeld staan of de kleding getest is op bescherming tegen uv-straling. Dit wordt aangeduid als ultraviolet protection factor (UPF).

Blijven smeren

Verwacht niet dat je die fles zonnebrand kunt thuislaten als je naar het strand gaat. Insmeren met een zonnebrandcrème blijft belangrijk, ook als je kind uv-kleding draagt. Denk dan vooral aan de delen van de huid die alsnog bloot zijn.

Waar koop ik goede uv badkleding voor mijn baby of kind? Mooie uv 50-zwemkleding vind je bijvoorbeeld bij kleertjes.com die een uitgebreide keuze heeft met de collecties van Snapper Rock, Coolibar, Playshoes en Molo. Maar ook bij Wehkamp kun je goed slagen voor uv-werende kleding voor kinderen.

Een uv-werend zwemshirt is een perfecte oplossing om je kind snel en gemakkelijk tegen de zon te beschermen: trek je zo aan en uit, ook handig om even over een bikini aan te trekken.

Hoedjes en brillen

Vergeet niet om een goed hoofddeksel aan te schaffen. Voor newborns heb je uv-werende mutsjes (en zelfs uv-werende dekentjes) en voor grotere kinderen heb je bij o.a. kleertjes.com een zeer ruime keuze uit uv-werende hoedjes en petjes.

Tip: kies voor een hoedje of petje met een lange flap aan de achterkant, heb je de nek ook meteen goed beschermd.

Last but not least: een zonnebril ter bescherming van de ogen van je baby of kind
Wat vaak vergeten wordt, maar wat minstens zo belangrijk is als goede uv-werende kleding en een hoofddeksel, is een zonnebril voor je baby of kind. Uv-straling is namelijk ook slecht voor de ogen, alleen merk je pas op latere leeftijd de gevolgen.

Bron: Ouders van Nu, zon en baby: KWF

The post Uv-werende kleding voor je baby en kind appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven