Vakantie met kinderen, waar let je op?

Op vakantie met kinderen vraagt om wat uitzoekwerk. Want ook al hebben ze niet veel meer nodig dan water en zand, veiligheid en kindvriendelijkheid zijn óók belangrijk. Waar let je op als je gaat boeken of op de bonnefooi weggaat?

Door: Ouders van Nu

Niet iedereen heeft dezelfde wensen, maar als je met kinderen reist zijn er wat basisdingen waar je beter wel rekening mee kunt houden. Zo wordt de vakantie niet alleen voor de kinderen leuk en ontspannen, maar ook voor jou.

Waar gaat de reis naartoe?

Terwijl de één graag binnen Europa blijft, wil de ander het liefst de andere kant van de wereld zien. Het ideale vakantieland is voor iedereen anders, een aantal punten is altijd belangrijk bij het uitkiezen van een vakantiebestemming met kinderen. Probeer bijvoorbeeld malariagebieden te vermijden. Hetzelfde geldt voor landen met extreme temperaturen, slechte hygiëne of politieke onrust. Kinderen zijn extra gevoelig voor ziekten, kou en warmte/zon.

Ook goed om mee te wegen is de infrastructuur in een land, zodat je comfortabel van a naar b kunt reizen. Zorg waar je ook naartoe gaat voor een ruime reistijd. Haasten met kinderen is voor niemand een ontspannen begin van de vakantie.

Een kindvriendelijke accommodatie uitzoeken

Vroeger was een doorsnee hotelkamer prima, maar nu je een gezin hebt is een appartement of een huisje met meerdere kamers vaak fijner. Ook eisen wat betreft de ligging zijn misschien anders met kinderen. Een lang stuk lopen naar het strand is dan toch al snel een gedoe. En hoewel kinderen niet veel meer nodig hebben dan water, zand en een speeltuin, is het wel slim om te checken of dat er ook echt is. Genoeg punten om rekening mee te houden bij het zoeken van een accommodatie. Maar we hebben er nog een aantal. Denk bijvoorbeeld aan:

Heeft de accommodatie de vermelding ‘familie’ of ‘kindvriendelijk’?
Heeft de accommodatie de vermelding ‘basisbehoeften’? Dat scheelt je (in principe) gesleep met beddengoed en handdoeken (en er moet toch al zoveel mee).
Heeft de accommodatie voldoende kamers en bedden? Of moeten jullie in de woonkamer op een bedbank slapen?
Ga je naar een land waar het koud kan zijn? Kijk dan of je accommodatie verwarming heeft.Als je niet te veel wilt meenemen, zoek dan uit of er een wasmachine is (of een wasserette in de buurt).
Misschien niet noodzakelijk, maar wel leuk: is er kinderanimatie?Kijk eens op Google Maps of er in de buurt van jullie verblijf een speeltuin, parkje of grasveld is.
Als je toch op Google Maps kijkt: staat er toevallig een lelijke rij flats of een discotheek pal naast de accommodatie?
Lees de recensies van voorgangers. Zo weet je wat je kunt verwachten.
Bekijk de foto’s van de accommodatie en vraag – indien nodig – wat extra foto’s op. Bekijk niet alleen de binnenkant, maar is er ook voldoende ruimte buiten?

Een veilige omgeving

Met kinderen is het fijn als je wat basisvoorzieningen in de buurt hebt. Een supermarkt, restaurant en huisarts bijvoorbeeld. Maar liefst dus ook een zwembad, een speeltuin, strand of een meertje, of iets anders waar je kind zich kan vermaken. Sommigen vinden een boulevard of een dorp op loopafstand een must. Check ook meteen of je niet naast een erg drukke weg staat, naast het water (zonder hek) of vlakbij een afgrond. Als je voortdurend bezig bent om je kind te behoeden voor gevaar, kom je niet aan relaxen toe.

Vaccinaties op reis

Kinderen die zijn gevaccineerd volgens het schema van het rijksvaccinatieprogramma zijn beschermd tegen DKTP (Difterie Kinkhoest Tyfus Polio), maar voor sommige verre bestemmingen is dat niet voldoende. Bijvoorbeeld als je reist naar landen in Azië, Midden- en Zuid-Amerika, rond de Middellandse Zee, Oost-Europa en het Caribisch gebied. In deze landen komen infectieziekten voor zoals hepatitis A, buiktyfus, gele koorts en malaria.

Je kind voorbereiden op de vakantie

Voor het eerst vliegen vinden veel kinderen spannend, maar ook met de auto op vakantie gaan (vooral als je midden in de nacht vertrekt) is een hele ervaring. Leg van tevoren aan je kind uit hoe de reis er ongeveer gaat uitzien. Vertel bijvoorbeeld wat jullie als eerste gaan doen op het vliegveld (koffers inchecken), dat je in het vliegtuig stoelriemen om moet, dat jullie de auto gaan inpakken of welke spelletjes jullie onderweg kunnen doen.

De meeste kinderen vinden op vakantie gaan leuk, dus maak er al voor vertrek een feestje van. Betrek je kind bij het kopen en inpakken van de spullen. Doe het alleen niet te vroeg, want het is verwarrend en nogal een uitdaging voor zijn geduld als je kind vervolgens nog dagen moet wachten tot jullie echt gaan.

Zo hou je je kind onderweg en op reis bezig

Op vakantie gaan is heel leerzaam voor kinderen. De reis ernaartoe met de auto, de trein of het vliegtuig is al indrukwekkend, maar denk ook aan ander eten op jullie bestemming en alle dingen die ze voor het eerst gaan zien en meemaken.

Al die nieuwe indrukken zijn ook spannend en vermoeiend. En reizen verloopt niet altijd even soepel. Soms krijg je te maken met wachtrijen, files of andere pech.

Lees ook
11x dit hadden jullie van tevoren totaal niet verwacht toen jullie baby werd geboren

Baby

Een baby hoef je onderweg nog niet echt te vermaken. Al moet je er wel op letten dat je bijvoorbeeld niet te lang achter elkaar in de auto zit. Probeer regelmatig een pauze te nemen en laat hem dan even spelen op een speelmat (zoals deze, ideaal voor onderweg), zodat hij zich vrij kan bewegen en kan rekken en strekken. Vergeet ook zijn favoriete speelgoed en lievelingsknuffel niet. Hopelijk valt hij zo tijdens het reizen af en toe in slaap.

Maxi-Cosi limiet

Baby’s moeten onderweg voldoende kunnen bewegen. Zit je baby te lang in één houding, dan krijgt hij niet de mogelijkheid om zijn motoriek en arm-, rug- en nekspieren te ontwikkelen. Ook is de kans op een voorkeurshouding en afplatting van de schedel groter. Het advies is daarom: laat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in het autostoeltje zitten.

Peuter

Ook op reis zijn er andere opties om je peuter bezig te houden dan urenlang filmpjes kijken op de iPad: Geef in de auto of in het vliegtuig een cadeautje waar hij mee kan spelen. Een magnetisch schrijfbord is ideaal om onderweg op te tekenen. Autoraamstickers of gewone stickervellen en gekleurd papier geven ook weer een halfuur vermaak. Voorleesboekjes, altijd goed.

Net als eten: rozijntjes, kleine crackers of knijpzakjes zijn handig voor onderweg. Vergeet ook niet je kind goed te laten drinken. Stop als je met de auto gaat regelmatig op een parkeerplaats met een speeltuin of grasveld en laat je kind lekker ravotten. In het vliegtuig kun je af en toe door het gangpad lopen. Ook voor jezelf fijn.

Spelletjes tijdens het reizen

‘Mam, zijn we er al?’ Grote kans dat je deze vraag al krijgt als jullie net goed en wel op weg zijn. Tijd voor achterbankbingo! Op de site van de ANWB kun je leuke bingokaarten downloaden waarmee jullie zeker even zoet zijn. Op deze kaarten staan dingen die onderweg te zien zijn. Wie als eerste alles op de kaart heeft gezien, heeft bingo. Je ook bingokaarten voor in het vliegtuig downloaden.

Natuurlijk zijn er meer spelletjes: rode auto’s of caravans tellen, zoveel mogelijk dieren opnoemen met een bepaalde letter, woorden maken van kentekens. Uitgespeeld? Zet kinderliedjes op en zing mee, of neem luisterboeken mee. Ook op de tablet kun je leuke (leerzame) spelletjes spelen. Dit brengt in elk geval weer wat rust, waardoor je kinderen misschien een uurtje in slaap vallen.

Lees ook
13 geschikte vakantiebestemmingen met een baby

Algemene tips voor vakantie met kinderen

Als jullie eindelijk op de bestemming zijn aangekomen kan de vakantiepret écht beginnen. Maar ook dan zijn er aandachtspuntjes als je een gezin hebt. Zo wordt het fijn voor iedereen:

Doe het rustig aan en plan weinig. Liever ontspannen aanrommelen dan gejaagd met jengelende kinderen op sleeptouw alle bezienswaardigheden af, toch?
Let goed op de hygiëne. Was de handen van je kind regelmatig en koop flessen drinkwater (controleer of de dop niet loszit).
Op drukke plaatsen kun je je kind zomaar uit het oog verliezen. Doe hem voor de zekerheid een SOS-bandje om met jouw naam en telefoonnummer, en eventueel medische informatie zoals allergieën, ziektes of medicatie.
Diarree? Laat je kind extra water drinken en gebruik een ORS-oplossing.
Bescherm je kind tegen muggenbeten met kleding (lange mouwen en lange pijpen) en Deet (geef kinderen jonger dan twee jaar een lagere concentratie Deet).
Gebruik voldoende zonnebrandcrème (minimaal factor 30) en vermijd het liefst de zon tussen 11.00 en 15.00 uur.

Meer lezen over ouderschap? Volg de ontwikkeling van je zwangerschap of kind met onze
wekelijkse updates in je mailbox. Schrijf je nu in op www.oudersvannu.nl/groeikalender

Bron: Ouders van Nu | Beeld:

The post Vakantie met kinderen, waar let je op? appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven