Vaker buiten de deur lezen: op deze plekken kan het

In de trein of in een koffietentje hoef je even niets, daarom is lezen er vaak zo fijn. Waarom dompelen we ons niet vaker buiten de deur onder in een boek?

In Nederland lezen we vooral thuis op de bank, blijkt uit een groot leesonderzoek van de Nederlandse Taalunie. Zeker in vergelijking met steden als Tokio, New York, Londen, Parijs of Berlijn. In metro’s of op een lentedag in het park lijkt het wel of bijna iedereen in die steden aan het lezen is, soms ook in klassiekers waar je best wat concentratie voor nodig hebt.

Stok achter de deur nodig?

Toch ontstaan ook hier steeds meer samen-lezen-initiatieven. Queer-boekwinkel Savannah Bay in Utrecht organiseert bijvoorbeeld allerlei evenementen zoals de Feminist Book Club. Of sluit je aan bij een boekenclub in een andere stad. Ook op deze plekken kun je terecht:

Vaker buiten de deur lezen: bijvoorbeeld op deze plekken

In deze eerdere artikelen sommen we per stad of provincie fijne, rustige plekken op om even te onthaasten.
In veel bibliotheken heb je tegenwoordig speciale leescafés waar je zonder schuldgevoel een paar uur plaats kunt nemen (en iets kunt eten of drinken). In kleinere bibliotheken vind je vaak ook fijne leeshoeken (soms ook met koffieautomaat!). En daar kun je ook gewoon heen zonder abonnement.
Zoek een fijne picknicktafel of zonnig bankje op in het bos om onder het genot van vogelgeluiden in je boek te duiken.
Ook heb je in de meeste grote steden tegenwoordig speciale leescafés, zoals Café Bookstor in Den Haag, Casa Sofia in Amsterdam, De Utrechtse Boekenbar, Cabo in Rotterdam en Literair Café de Graanrepubliek in Groningen.

Meer lezen

Marije tipt: 6 boeken over familie (want het is Boekenweek!).
3 prima redenen om een saai boek niet uit te lezen.
6 tips om weer verliefd op lezen te worden.

Fotografie Unsplash
Gepubliceerd op 14 juli 2018, laatst bewerkt op 23 maart 2024

Scroll naar boven