Van deze 5 klassieke kookfouten krimpen professionele chefs in elkaar

Koken kun je doen omdat het nou eenmaal moet, maar ook omdat je er plezier in hebt. Dat plezier wil je niet vergallen door je aan allerlei regeltjes te moeten houden. Nou kun je in de keuken prima buiten de lijntjes kleuren, maar de tenen van professionele chefs krullen omhoog als ze jou deze kookfouten zien maken.

Kookfouten

Iets niet of verkeerd doen in de keuken, kan grote gevolgen hebben voor de smaak van het eten. Professionele chefs zien dat met lede ogen aan – juist omdat het van die kleine dingen zijn waar je zo makkelijk wat aan kunt doen. Zoals het zouten van water voordat je er pasta in kookt, bijvoorbeeld. Of ngo zoiets: altijd werken met scherpe messen.

Dit zijn volgens de mensen die rondkomen van koken de grootste faux-pas die je kunt maken.

1. Ingrediënten niet afwegen voor je gaat bakken

Als je een pastaatje in elkaar draait, komt het echt niet aan op één tomaatje meer of minder. Bij bakken is dat echt een ander verhaal. Als je dat uit de losse pols doet, komt het hele baksel op losse schroeven te staan. Tip van de chef: weeg als je gaat bakken alles af. Zo weet je zeker dat het goed zit en smaakt die cake de volgende keer precies zo lekker als de eerste keer dat je ‘m bakte. Dat geldt al helemaal wanneer je werkt met bloem. Gebruik teveel of te weinig en je hebt een kletsnatte cake of juist een gortdroge baksteen.

2. Geen geduld hebben

Soms wil je na een lange dag gewoon dat er binnen een kwartier iets op tafel staat. Dat kan, maar wees ook weer niet te ongeduldig. Dat ongeduld gaat namelijk ten koste van de smaak. Wacht bijvoorbeeld tot de pan echt gloeiend heet is voor je gaat bakken. Dat lijkt misschien onbelangrijk (‘het wordt vanzelf warm’), maar juist zo’n hete pan zorgt voor een knapperig randje aan wat je dan ook aan het bakken bent.

Ga ook niet in het eten zitten poeren voordat je het moet omdraaien. Laat de pan het werk doen en heb dus geduld. Flip een stuk kip dus ook niet eindeloos om, maar wacht gewoon tot de ene kant goed aangebraden is voor je aan de andere kant begint.

3. Vergeten te proeven

Proef een gerecht voordat je het uitserveert aan de mensen voor wie je kookt – of aan jezelf, natuurlijk. Je vergeet het snel omdat je druk bent met het recept en de timing, maar zo is de kans een stuk groter dat het gerecht lafjes smaakt. Leg alvast een lepel klaar om jezelf eraan te herinneren om te proeven – en leg die lepel na het proeven meteen in de vaatwasser (hygiëne boven alles).

4. Je kookt bonen verkeerd

Giet je plompverloren een blik Bonduelle leeg in de pan? Fout. Bonen vragen echt om wat meer aandacht dan dat. Het liefst week je ze al 24 uur van tevoren. Dat helpt je lichaam later ook de bonen te verteren en alle voedingsmiddelen op te nemen. Door ze te weken, zorg je er ook voor dat ze gelijkmatig koken. Iedere boon verschilt namelijk in gewicht en leeftijd. Hoe langer je weekt, hoe meer je die verschillen rechttrekt. Denk je nu ammehoela, ik heb haast? Ga dan voor linzen: die hoef je niet te weken.

Lees ook
Dít is het ongezondste zoete broodbeleg dat je kunt kiezen

5. Groenten te lang wokken

Als je goed wil wokken, heb je een loeihete wok nodig. Laat de olie ook zo heet mogelijk worden op hoog vuur kruid de groenten voordat je ze in de pan doet. Roerbak vervolgens de groenten maximaal drie minuten. That’s it: niet langer. Zo wordt de groente gaar, maar bak je het niet tot pap.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Well + Good | Beeld: Getty

The post Van deze 5 klassieke kookfouten krimpen professionele chefs in elkaar appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven