Van deze kleuren in je werkkamer kun je productiever worden

Wist je dat bepaalde kleuren in je werkkamer je humeur beïnvloeden? De juiste kleuren kunnen je zo productiever maken. Er zijn trouwens ook kleuren die je misschien beter kan vermijden.

Is jouw home office nog volop in bedrijf? Dan wordt het misschien tijd om er echt jouw plek van te maken. Met een fijn bureau, goede stoel en een mooie kleur op de muren. Laat je daarbij niet leiden door de nieuwste trends, maar kijk naar welke tint de productiviteit bevordert en het effect van kleuren op jouw humeur. Die ene favoriet kan zomaar een andere uitwerking op de concentratie en emoties hebben dan je dacht.

Paars maakt creatief

Heb je een creatief beroep of vraagt jouw werk om out of the box-oplossingen? Dan is paars een goede optie als kleur op de muur van de thuiswerkplek. Deze kleur werkt namelijk positief als het gaat om creativiteit. En heb jij even geluk: paars is een echte een trendkleur, dus je vindt meer dan genoeg accessoires om de styling van de werkplek mee af te maken. Is paars te heftig, kies dan voor lila. In combinatie met grijs, krijgt deze tint zelfs een stijlvolle uitstraling. Deze leuke bureaulamp is daar een goed voorbeeld van!

Blauw zorgt voor rust

Is het belangrijk dat je in alle rust kunt werken? Dan is er geen betere kleur dan blauw. Blauwtinten hebben namelijk een rustgevende werking en bevorderen een heldere communicatie. Kortom: met een blauwe kleur in de werkkamer houd jij alle touwtjes in handen en bewaar je het overzicht. Deze kleur is ook perfect als je wordt omgeven door veel geluid en afleiding en dus wel een rustpunt kunt gebruiken. Werk jij het liefst met zo min mogelijk prikkels om je heen? Bewaar bureau-items in deze – uiteraard blauwe – verrijdbare ladekast.

Geel zorgt voor positiviteit

Heb je een positieve state of mind nodig tijdens het werk? Ga dan voor geel als kleur op de muur in de ruimte waar je werkt. Geel staat erom bekend dat het positieve en vrolijke gevoelens oproept. Dit kan helpen als je tijdens het werk veel met mensen bent, lesgeeft of bijvoorbeeld doet aan coaching. Schiet niet door met het gebruik van geel, want dan zorgt de kleur voor teveel afleiding. Laat het terugkomen in accessoires en zet bijvoorbeeld deze gele tafellamp op het bureau.

Neutraal is altijd goed

Houd je niet zo van kleur in de werkkamer of ontvang je bijvoorbeeld klanten of andere werkrelaties in het thuiskantoor? Dan ga je misschien het liefst voor een neutrale kleur. Hiermee kun je eigenlijk niet de mist in gaan én het is een prima basis om een twist mee te maken. Neutraal hoeft lang niet altijd wit te zijn, lichtroze of lichtgroen is ook een fijne, neutrale tint. Mixen en matchen doe je dan met accessoires zoals een vaas of een sierkussen voor op de bank of stoel.

Welke kleuren juist vermijden in de werkkamer?

Zijn er ook kleuren die je beter niet op de werkplek kunt laten terugkomen? Op zich zijn er geen echte no go’s, al zijn er kleuren die je beter met mate toepast. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

Rood: deze passievolle kleur kan nogal heftig zijn en ervoor zorgen dat je permanent ‘aan’ staat. Voor sommigen misschien juist daarom perfect, maar het kan ook leiden tot vermoeidheid en branderige ogen. Rode accenten kunnen wel prima.
Oranje: ook voor deze kleur geldt dat het al snel teveel van het goede wordt. Het schijnt dat je zelfs eerder geïrriteerd raakt als je veel oranje om je heen ziet en het maakt ook nog eens hongerig.
Zwart is een chique kleur voor de thuiswerkplek, maar pas het vooral als accentkleur toe. Donkere muren kunnen je tijdens het werk slaperig en somber maken, niet handig als je meters moet maken.

Dit artikel verscheen eerder op Vtwonen.nl.

Meer lezen

Wat er gebeurt als je echt kijkt naar kleuren.
Hoe kun je gevoelens beïnvloeden met vormen en kleuren? 
Zo blijf je geïnspireerd en productief in je werkweek.

Tekst Redactie Vtwonen.nl  Illustratie XuanLocXuan
Gepubliceerd op 5 november 2023

Scroll naar boven