Vervelend gevoel? Deze schrijfoefeningen uit de positieve psychologie kunnen helpen

Als je niet lekker in je vel zit, kan het helpen meer te schrijven. Hoe en wat? Deze oefeningen zijn leuk en makkelijk om te doen.

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor positieve psychologie. Hierbij draait het om oog hebben voor wat goed gaat, en wat goed is versterken. Dat gaat verder dan optimistisch zijn, en heeft niets te maken met met een roze bril op naar de wereld kijken. Positieve psychologie is een stroming in de psychologie waarin welbevinden en optimaal functioneren centraal staan.

Wat is er nodig om je goed te voelen? Hoe voorkom je dat negatieve gebeurtenissen en gedachten steeds meer aandacht van je krijgen dan positieve momenten en gedachten? Hoe kun je veerkracht oefenen? Welke sterke kanten heb je in je en hoe kun je die vaker in allerlei situaties inzetten? Om dat soort vragen draait het in de positieve psychologie.

Opschrijven helpt je

Het letten op je gedachten en gedrag door deze op te schrijven, werkt bewezen goed, blijkt uit onderzoek dat wordt gedaan binnen de positieve psychologie.

Probeer deze oefeningen eens komende week, en als er een bevalt kun je proberen daar regelmatig tijd voor te maken.

3 oefeningen

Schrijf gedurende drie dagen twintig minuten over een positieve ervaring. Tip: doe dat ’s morgens, als je net wakker bent. Denk aan de mooiste ervaringen in je leven, gelukkige momenten. Beschrijf de ervaring zo gedetailleerd mogelijk, en schrijf ook op wat je voelde en dacht toen het gebeurde. Zo beleef je de ervaring opnieuw en wakker je positieve gevoelens aan. Prettig, want van nature is je hoofd vooral gefocust op negatieve momenten, en op het herkauwen daarvan.
Schrijf elke avond over een positief moment van de dag. Schrijf erbij wanneer dat plaatsvond en wat dat moment over je zegt.
Stel jezelf elke avond de volgende drie vragen:
Wat heb ik gedaan waarover ik tevreden ben?
Wat deed iemand anders waarover ik tevreden ben?
Wat zag, hoorde, rook of proefde ik vandaag waarvoor ik dankbaar ben?

Wil je meer weten over positieve psychologie? Je kunt een zesdaagse training volgen bij ICM. Een leuke manier om je zelfredzaamheid en probleemoplossend vermogen te vergroten. Kijk op Icm.nl.

Meer lezen

Het nut van brieven aan jezelf schrijven.
Waarom schrijven in een dagboek zo goed voor je is (+tips).
Waarom ‘dankbaarheid opschrijven’ je minder somber kan maken.

Tekst Irene Smit  Illustratie Xuan Loc Xuan
Gepubliceerd op 24 november 2023

Scroll naar boven