Vind jij om hulp vragen moeilijk? Irene: “Je hoeft niet alles alleen te doen”

Irene Smit is creative director van Flow en mental health-deskundige. Ze verwondert zich over de keuzes die we ongemerkt maken en geeft tips hoe je anders kunt kijken. Deze keer: het belang van om hulp vragen. 

Mijn lievelingsverhaal in Flow 8-2023 is het ­artikel van mede Flow-founder (en nu leerkracht en freelance journalist) Astrid van der Hulst over klussen en de levenslessen die je eruit kunt trekken. Klussen als metafoor voor het leven dus.

Je hoeft niet alles zelf te doen

Een van de dingen die ze leerde, is: je hoeft niet alles alleen te doen. Iets waar ik mezelf heel vaak aan moet herinneren. Ik ben namelijk snel geneigd om alles alleen op te lossen. Om me vervolgens zielig te voelen, boos te zijn op de mensen om me heen (gedachte: waarom helpt niemand me?!), verdrietig te zijn over mijn lot (gedachte: ik moet ook altijd de sterkste zijn!) en geïrriteerd te gaan slapen (gedachte: hoezo is iedereen altijd maar met zichzelf bezig?!).

Astrids les

Tot ik een paar jaar geleden bij de psycholoog zat uit te huilen op de bank over mijn ‘ik moet het altijd alleen oplossen’-lot en ze zei: “Maar vraag je weleens hulp?” Toen ik er serieus over nadacht, had ik al snel door dat het daaraan schortte. Nee, dat deed ik nooit. “Waarom niet?” vroeg de psycholoog me. En daar kwam uit de krochten van mijn ziel het antwoord opborrelen: ik wilde niet zielig worden gevonden. Liever altijd alles alleen doen dan dat iemand ooit zou denken: ach wat is ze zielig zeg, laten we haar maar helpen. Tot de dag van vandaag heb ik er moeite mee, maar de les van Astrid herinnert me er weer aan dat ik echt moet doen wat absoluut normaal is tijdens het klussen, maar ook in het leven: hulp vragen. En hulp aannemen.

Juist sterk

Aan het idee dat ik niet zielig ben en ook niet zielig word gevonden als ik hulp vraag, moet ik nog steeds wennen. Maar inmiddels weet ik dat het juist sterk is om aan te geven dat je het even niet weet, dat je verdrietig bent, er doorheen zit, moe bent, het niet meer trekt en een ander nodig hebt. Dank je wel Astrid, nu weet ik weer dat ik door hulp te vragen sneller aanbeland bij les 10: alles komt goed.

Meer lezen

Waarom het oké is om hulp te vragen. 
Dingen die je wel of juist beter niet kunt doen als een vriend hulp nodig heeft.
Waarom we hulp best wat vaker mogen accepteren.

Tekst Irene Smit  Fotografie Danique van Kesteren
Gepubliceerd op 14 oktober 2023

Scroll naar boven