Categorieën
RSS feeds

Volle bak bij de familie Baumgard: ‘Ze tellen ons wanneer we op straat lopen’

Een, twee, drie, nee, wel negen van de dertien kinderen wonen nog thuis bij de familie Baumgard. Moeder Samantha (51) en vader Eugene (58), bekend van Een huis vol, krijgen met de kinderen een eigen spin-off op TLC genaamd Volle bak bij de Baumgards.

Nieuwsgierig naar deze bijzondere familie? Don’t worry, wij vroegen de hele 16-koppige familie het hemd van het lijf.

Wat is een cliché opmerking die jullie vaak horen als gezin?

Dochter Shaylarean (22): “Dat we het voor de kinderbijslag doen. Laten we even duidelijk zijn: je bent meer kwijt bent aan een kind, dan dat je ervoor krijgt.”

Samantha: “Zijn ze allemaal van één vader? Dat is wat ik altijd te horen krijg. Achterlijk. Ze lijken allemaal op ons, ze heten allemaal Baumgard. Alsof ik dertien kinderen bij dertien vaders zou hebben?”

Eugene: “Ze tellen ons wanneer we op straat lopen. Je ziet het gewoon. Nu wijzen ze niet meer, maar ze tellen wel in hun hoofd.”

Ontbijt voor 11 man, hoeveel broden zet je dan op tafel?

Samantha: “Toen de kinderen nog jonger waren, gingen er op een dag wel twee broden doorheen. Maar als ik vier broden koop en ik laat er één uit de vriezer, dan vind ik aan het einde van de week de beschimmelde boterhammen. De melk gaat ook hard. Tegenwoordig eten ze veel kleine pannenkoekjes, die kant-en-klare, als ontbijt.”

Hebben jullie een vaste routine?

Samantha: “Eigenlijk hebben we geen vaste routine of taakjes in huis. Ik zeg gewoon: ‘kan iemand de afwas doen?’. Eugene vind dan dat ik de persoon een naam moet geven, maar als ik vraag of iemand specifiek de afwas wil doen, wordt dat vaak weg gelachen. 

Als ik ‘s avonds heb afgewassen en ik kom ‘s ochtends terug, en ik zie dat er weer afwas is, ga ik dat echt niet doen!  Ik heb geen borden vuil gemaakt. Ik denk eigenlijk precies hetzelfde als de kinderen denken.”

Hoe gaan jullie met zijn allen op pad?

Samantha: “De tuin stond laatst echt helemaal vol met fietsen, maar dat zijn allemaal fietsen waarvan de band lek is, of het stuur scheef staat. Daar kan je gewoon niets mee.”

Eugene: “Er was wel een moment waarop iedereen een fiets had!”

Samantha: “Vaak reizen we ook met het openbaar vervoer. Af en toe huren we een autootje, maar meestal gebruiken we gewoon het OV.”

Wat is de gouden regel bij jullie in huis?

Samantha: “Nooit opgeven. J’leeta, bijvoorbeeld, die danst op social media. Dan krijgt ze soms haatreacties. Dan zeg ik tegen haar ‘nee, jij doet het goed’. Haters halen je ook omhoog door reacties te plaatsen, dus moet je ze ergens ook dankbaar zijn. En J’leeta moet zich niet laten weerhouden om te blijven dansen. Je moet nooit naar een ander luisteren als je iets voor jezelf doet. Als het in je hart goed zit, dan is het goed. Voor mij zijn het gewoon normen en waarden: het leven waarderen en de omgeving waar je woont respecteren.”

Dochter Shauntell (26): “Ik was vier jaar oud toen mijn ouders besloten dat ik op vioolles ging. Ze zagen dat ik dat ik er veel talent voor had. Later heeft het me ook geholpen om socialer te worden omdat ik een beetje een eigenzinnig kind was. Het is een fijne manier om mezelf te uiten. Mijn ouders hebben dus wel heel goed in de gaten wat voor talenten wij allemaal hebben en wat we nodig hebben om te groeien.”

Lees ook
Moeder Nadine uit tv-programma ‘Een huis vol’ veroordeeld tot gevangenisstraf

Heeft iedereen de kans gekregen om een hobby op te pakken?

Dochter Tyrona (31): “Iedereen heeft wel de kans gekregen ja, maar soms was het ook lastig. Ik danste zelf vroeger in Amsterdam bij Lucia Marthas maar er was niet altijd geld voor een trein of buskaartje. Later ben ik overgestapt naar een dansschool in Den Haag omdat ik niet in de selectie voor de vooropleiding terecht kwam.

Wat is het grootste verschil in het gezin als je vroeger vergelijkt met nu?

Tyrona: “Omdat ik de oudste ben, had ik van jongs af aan al veel verantwoordelijkheden. Nu iedereen ouder is, valt er een soort last van mijn schouders omdat ze nu veel zelf kunnen. Dat geeft me iets meer vrijheid. Meestal brachten onze ouders ons weg als we naar clubjes gingen, maar ik bracht Shauntell vaak op zaterdagochtend met de tram naar het conservatorium. Zij was toen vijf en ik was dertien.”

Vinden jullie dat je altijd genoeg aandacht hebt gekregen?

Tyrona: “Iedereen kreeg wel evenveel aandacht, maar soms had mijn moeder iemand waarmee ze een periode vaker op pad ging. Vroeger ging mijn vader altijd mee naar concerten. Dat was wel hilarisch. Dan zeiden mijn vriendinnen ‘vind je het niet gek dat je vader mee uitgaat?’. Daar stond ik dan helemaal niet bij stil, dat dat raar is. Als je een goede band met je ouders hebt dan zit je daar niet mee.”

Kijk Volle bak bij de Baumgards elke woensdag om 21:30.

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Beeld: TLC

The post Volle bak bij de familie Baumgard: ‘Ze tellen ons wanneer we op straat lopen’ appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

BRON