Voor als je moe bent van datingapps: date-me docs zijn de nieuwe trend

Komen Tinder, Bumble en Happn zowat je neus uit? Je bent niet de enige. Steeds meer mensen kiezen voor date-me docs als ze een serieuze relatie zoeken.

Zo’n date-me doc is precies zoals het klinkt. Een document dat je zelf maakt, zoals een cv, waarin je uitgebreid over jezelf vertelt. Dat document leuk je op met wat foto’s en andere afbeeldingen die iets over jou en je leven zeggen. Het doel? Iemand vinden die je aan de hand van dat document wel ziet zitten. Je stuurt het vervolgens naar mensen die geïnteresseerd in je zijn, of in wie jij interesse hebt. Sommigen zetten het document ook online, maar dit kun je helemaal zelf bepalen.

Het voordeel van zo’n document is dat je veel meer informatie kwijt kunt dan op een datingapp. De kans dat je iemand vindt die goed bij je past, is daardoor groter én je trekt sneller iemand aan die (ook) een serieuze relatie wil, omdat je de moeite moet nemen om het hele document door te lezen.

De verschuiving naar alternatieve manieren om de liefde te vinden, komt volgens volgens een artikel in The New York times vooral omdat het eindeloze geswipe op datingapps weinig goeds doet voor je mentale gezondheid. Steeds meer mensen trekken daarom naar socialmediaplatformen als Instagram en TikTok en professionele matchmakers voor een kans op de ware.

Date-me docs: een alternatieve manier van daten

Ook in cijfers zie je de onvrede van online daters terug. Zo blijkt uit een rapport van financiële dienstverlener Morgan Stanley dat het aantal gebruikers van populaire datingapps vorig jaar daalde, en uit een Amerikaanse enquête dat 46 procent een negatieve ervaring heeft met datingapps. In 2019 was dat nog 42 procent.

Het antwoord op al die onvrede: het date-me doc, dus. Hoewel deze alternatieve vorm van matchmaking nog niet grootschalig gebruikt wordt – op dit moment vooral in de grote steden in Amerika – heeft het volgens psycholoog en datingcoach Jessica Engle absoluut potentie.

Volgens haar is zo’n document een samensmelting van de datingsites zoals we ze vroeger kenden en traditionele matchmaking. Zo’n document laat je namelijk enkel zien aan mensen binnen je sociale cirkel, die deel je (meestal) niet met Jan en alleman.

Wat zet je er dan precies in? Wat jij wilt, dat is het leuke eraan. Natuurlijk is het handig om basisinformatie te delen zoals je naam, leeftijd en waar je woont. Misschien kun je je interesses en je werk toevoegen, maar verder is het helemaal aan jou.

Meer lezen

Hoe slow daten je helpt om echt een connectie te maken. 
Alleen en heel gelukkig: als je bewust kiest voor het vrijgezellenbestaan. 
Column: liefde is veel meer dan een romantische relatie.

Tekst Bente van de Wouw  Bron The New York times
Gepubliceerd op 30 november 2023

Scroll naar boven