Voor een minituintje is altijd plek: zo maak je een ‘boomspiegeltuin’

Een boomspiegel is het stukje grond rondom een boom. Door het stukje te beplanten, kun je (juist op plekken vol tegels op straat) zelf een welkome minituin maken.

Een boom met een minituin (boomspiegeltuin) of een opgetilde stoeptegel met daaronder een zee van bloemen: we hebben ze te danken aan guerilla gardening: tuinieren op openbare plekken. Op meer plaatsen dan je misschien zou denken, is nog wel ruimte voor meer groen.

Zo ook rondom al geplante bomen. Ga op zoek naar een boom en begin je eigen boomspiegeltuin.

Zo maak je zelf een boomspiegeltuin

Heb je een lege boomspiegel gevonden? Carlijn Krielaars, alias De Groene Buurvrouw, vertelt hoe je ’m in de bloemetjes zet.

Trek een paar tuinhandschoenen aan en hark de aarde een beetje los. Wees voorzichtig met de boomwortels.
Giet water op de aarde en strooi er luchtig een biologisch akkerbloemenzadenmengsel overheen.
Hark voorzichtig door en druk met je handen even aan.
Zet er een bord bij: niet schoffelen.
En dan is het wachten op het kiemen, groeien, bloeien en de komst van bestuivende insecten.

De Groene Buurvrouw

Carlijn aka De Groene Buurvrouw uit Den Bosch fleurt de stad op met haar eigen boomspiegeltuinen. Overal ziet zij wel een plekje om met biologische planten en bloemzaden ecologische minituintjes aan te leggen.

Carlijn: “In het najaar, als je minibloemenwei is uitgebloeid, poot je tussen de verdorde stelen biologische krokussen, sneeuwklokjes en blauwe druifjes. Laat de uitgebloeide planten zo veel mogelijk staan, die laten hun zaden vallen voor volgend jaar en insecten kunnen overwinteren in de verdorde stengels en lege zaaddoosjes.

In het voorjaar, als de bollen bloeien, haal je de dorre stelen weg. Alle insecten zijn dan ontwaakt uit hun winterslaap en vinden voedsel bij de voorjaarsbollen. Leuke setjes voor in boomspiegels zijn krokus en blauwdruifje met korenbloemen, Salvia nemorosa ‘Caradonna’ en de hemelsblauwe bollen van kogeldistel. Of een combinatie van stokroos, malva en kaasjeskruid.”

Meer lezen

Langzaamaan in de tuin: wat is slow gardening?
Heb je geen tuin? Met guerrilla gardening kun je toch (openbaar) tuinieren.
Gelukkiger worden door te tuinieren: zo werkt dat.

Tekst Suzanne de Boer  Fotografie Annie Spratt/Unsplash
Gepubliceerd op 16 februari 2024

Scroll naar boven