Voor het échte Halloween ga je naar Ierland, waar het 2.000 jaar geleden begon

Op 31 oktober is het Halloween. De laatste jaren duikt dit mysterieuze feest met pompoenen, lichtjes en griezels steeds vaker op in Nederland. Met name kinderen vinden het een superleuke traditie om ieder jaar Halloween te vieren. Ze trekken in het donker langs de deuren, in de hoop dat ze snoepjes krijgen. Veel mensen vinden het een té Amerikaans en commercieel feest en doen er niet aan mee.

Maar wist je dat de oorsprong van Halloween heel ergens anders ligt dan in Amerika? Halloween komt uit Ierland, de plek waar het meer dan 2.000 jaar geleden écht begon. Alles wat je moet weten over dit bijzondere feest lees je hier!

Hoe Halloween ooit begon

De geschiedenis van Halloween gaat heel ver terug. Ierland is de plek waar het allemaal begon, meer dan 2.000 jaar geleden, al werd het Keltische feest toen nog Samhain genoemd.

Samhain – dat spreek je uit als ‘Saun’ – was een groot feest dat het einde van het lichtseizoen en het begin van de donkere winterdagen markeerde. Samhain werd gevierd als de oogst erop zat en ‘de donkere helft van het jaar’ eraan zat te komen. Dat Halloween op 31 oktober wordt gevierd heeft te maken met de Keltische kalender. Het Keltisch Nieuwjaar begint namelijk op 1 november. Halloween – voorheen Samhain – was dus een feest voor oudejaarsavond.

De Kelten staan bekend om hun religieuze opvattingen: de Keltische mythologie. Een deel van die mythologie gelooft dat er interactie kan plaatsvinden tussen levenden en doden, met name dat geesten in beide werelden kunnen bestaan. Op oudjaar zouden de geesten zich laten zien om een levend lichaam voor het nieuwe jaar te zoeken. Dan zou de doorgang van onze wereld naar de ‘andere wereld’ namelijk het dunst zijn en een doorgang bieden voor geesten. Om hun angst voor deze wezens te bezweren, vermomde men zich in griezelige kostuums om geesten af te schrikken en in de war te brengen. De viering van Halloween vond plaats in het donker, met onder andere het aansteken van vreugdevuren om de kwade geesten op afstand te houden. Tradities die nog altijd in stand worden gehouden: het verkleden speelt namelijk nog steeds een grote rol in de viering van Halloween.

Eén van de eerste plekken waar Samhain gevierd werd was The Hill of Ward (Tlachtga) in County Meath (ten noordwesten van Dublin). Een heilige plek voor de Kelten waar de oude vlammen van het jaar ervoor werden gedoofd en een ceremonieel vuur werd aangestoken om het nieuwe seizoen in te luiden.

Scroll naar boven