Voor ‘luie’ hobbyisten: zo upgrade je saaie kleding (in een paar minuten)

Na een tijd vol stress, koopdrang en gebrek aan hobby’s besloot online editor Ruby: dit moet anders. Er bleek één gezamenlijke oplossing: saaie kleding opleuken.

Zoals eerder vermeld: ik ben de luiste hobbyist ooit. Ik hou niet van ingewikkelde DIY’s en lastige technieken. Maar ik vind een beetje creatief bezig zijn wel leuk, helemaal omdat dat me veel meer ontspant dan schermtijd. Zo ben ik dus altijd op zoek naar (extreem) simpele hobby’s waarbij mijn hoofd even op uit kan.

Mijn nieuwste vangst: patches. Ik kende de katoenen plaatjes nog wel van vroeger, mijn moeder naaide er weleens een over het gat in mijn spijkerbroek. Maar na wat online rondneuzen – ik mag geen kleding meer kopen, wel hobbyspul – vond ik de ultieme tip voor luilakken zoals ik.

Binnen een paar minuten een ander kledingstuk

Ik ontdekte strijkpatches, die ik bij verschillende webshops bestelde. Vormpjes en plaatjes waar je alleen maar even met de strijkbout overheen hoeft. Er komt geen naald of draad aan te pas. Hooguit wat spelden om de patches op de juiste plek te houden (haal de spelden wel uit de stof voordat je er met de strijkbout overheen gaat: dat is voor alle betrokken spullen en mensen verstandiger, geloof me).

Duurzame oplossing bij vlekken (en identiteitscrises)

Omdat ik niet alleen een shopverbod maar tevens een identiteitscrisis heb als het gaat om kleding (wil ik nou stoer, netjes, eenkleurig of printjes?!), is dit de perfecte hobby. Binnen een paar strijken heb ik een compleet nieuw kledingstuk en zo hoef ik niet mee te doen aan trendgevoelige fast fashion.

Inmiddels heb ik amper nog kleding zonder applicaties. Wellicht wat onhandig voor als ik uit mijn crisis kom en weer neutralere items wil dragen. Maar goed, als ik alle hartjes en letters zat ben, trek ik ze er wel weer af (bij sommige stoffen kan dat, voorzichtig!) en heb ik mijn oude kledingstuk weer terug.

PS de plaatjes zijn ook een duurzame oplossing bij onuitwisbare tomatensausvlekken op witte kleren.

Meer lezen

Hobbyinspiratie nodig? Zo geef je ‘saaie’ kleding een upgrade met de parelpen.
Hobbytip voor thuis: zo pimp je gemakkelijk oud of saai servies.
Lina Hamer verkoopt vintage kleding en zelfontworpen, duurzame items.

Tekst en fotografie Ruby Wijdenbosch
Gepubliceerd op 15 maart 2024

Scroll naar boven