Voor overzicht en rust in je hoofd: zo begin je een bullet journal

In een bullet journal staan al je plannen, wensen en ideeën bij elkaar – en dat is fijn voor een hoofd dat vaak toch al zo vol zit. Hoe begin je een ‘bujo’?

Allereerst heb je een opschrijfboekje nodig. Je kunt een speciaal bullet journal bestellen (liefst met genummerde pagina’s), maar elk ander leeg schriftje voldoet. Kies het liefst voor iets moois, zodat je het graag gebruikt. En het moet makkelijk mee te nemen zijn, want je hebt je bullet journal vaak bij je. Houd verder een pen of potlood in de aanslag en je kunt van start.

De basis

Reserveer een spread voor een index zodat je dingen kunt terugvinden, nummer alle pagina’s (als dat nog niet is gedaan), gebruik er een paar als jaarplanner en maak een spread waarin je de belangrijkste data en taken voor de komende maand noteert. Klinkt misschien ingewikkeld allemaal, maar dat is het niet. Op deze website wordt het duidelijk uitgelegd.

To do-lijst

Vervolgens zet je op een nieuwe pagina de datum van vandaag en maak je je to do-lijst. Wat onder de categorie ’taak’ valt, krijgt een stipje bij wijze van bulletpoint, gebeurtenissen krijgen een rondje, notities een streepje. In de kantlijn, dus links van de stipjes, kun je extra tekens noteren, bijvoorbeeld een sterretje om aan te geven dat de taak speciale aandacht verdient of voorrang heeft. Als een taak is afgerond, maak je van het stipje een kruisje. Je streept dus niks door. Dat is zo fijn aan dit systeem: je creëert op deze manier een logboek en dagboek in één. En je kunt het zo uitgebreid maken als je wilt. Overigens kun je ook andere symbolen gebruiken, als je zelf maar weet wat ze betekenen.

Fijne dingen

Zet erbij wat voor weer het was, rond de dag af met een korte opsomming van de fijne dingen die gebeurd zijn (kan met steekwoorden), noteer een grappige uitspraak van je kind, wie er die dag onverwacht langskwam of dat de knoppen in de tuin al op springen staan. Maar wil je je bullet journal alleen als to do-lijst gebruiken, kan dat natuurlijk ook. Aan het eind van de maand bekijk je welke stipjes nog niet in kruisjes zijn veranderd. Je zult zien dat sommige openstaande taken niet meer relevant zijn, de rest hevel je over naar de volgende maand. Dat geeft overzicht en rust in je hoofd.

Meer lezen

5x bullet journal ideeën ter inspiratie.
Meer rust met een bullet journal.
Iedere avond in een journal werken: zo begin je.

Tekst Bernice Nikijuluw  Fotografie Federica Santaroni/@feebujo
Gepubliceerd op 5 november 2023

Scroll naar boven