Voor wie zich ‘mèh’ voelt: 20x dit kun je doen om je beter te voelen

Gelukkig zijn, de meeste mensen willen niets liever dan dat. Maar wat kun je doen als je even niet meer weet hoe je je wat beter kunt voelen?

Gelukkig – want dat woord ga je vast nog niet vaak genoeg tegenkomen – zijn er veel deskundigen die wel weten wat te doen. HLN zette een aantal expert-tips en inzichten op een rij. En het zijn echt niet alleen de open deuren zoals ‘Ga vaker naar buiten.’

Om (hopelijk weer) blij van te worden: dit zeggen experts

Zie het positieve
“Is je dag om zeep omdat je vriendin een afspraak afzegt (fixed mindset) of zie je het als iets positiefs omdat je extra vrije tijd krijgt (groei-mindset)? Bijna de helft van ons geluk wordt tussen onze oren bepaald,” vertelt gelukspsycholoog Josje Smeets.
Realistisch geluk
Een side note bij tip 1: “Positief denken wordt verpakt én verkocht als de remedie voor al onze problemen. Geluk is een verplichting geworden en negativiteit de vijand,” vertelt psychotherapeut Whitney Goodman. We moeten daarom wel realistisch blijven: je kunt niet elke dag alleen maar blij en huppelend door het leven gaan.
Voelt als thuiskomen
Wiens karakter past bij hun leefruimte, voelt zich beter, blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Texas. Als je van binnen wat introvert bent, kan het dus best zijn dat een uitgesproken interieur vol felle kleuren niet bij je past. Alhoewel: ben je in je hoofd wat chaotisch, dan betekent dat niet per se dat je gelukkig wordt van rommel.
Wie goed doet…
Als je iets goeds doet voor een ander, stijgt je eigen geluksgevoel, volgens psycholoog en psychotherapeut Hein Zegers. En dat zit ook zeker in de kleine dingen zoals een compliment.
Genot = geen geluk
En die twee verwarren we nog wel eens met elkaar, vindt Isabelle Gonnissen, auteur van Kies positief. “Stabiel geluk is een constante staat en genot een momentopname,” vertelt ze. “We zijn het verleerd om spontaan te leven. En dat is nodig om écht gelukkig te zijn.”
Early bird
Vroeg opstaan kan zorgen voor meer geluk en succes en minder angst en depressies, blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Psychiatry. Ben je een avondmens? Dan is vroeg opstaan alleen aan te raden als je goed en lang genoeg slaapt.
Alles hebben en tóch niet happy
Dat voelt misschien gek maar dan is er dus toch iets dat schort. Om gelukkig te zijn is het belangrijk om te leven naar wat jij écht belangrijk vindt. Je hebt misschien een fijne baan, maar als werk versus privé niet in balans is, kun je je alsnog ontevreden voelen. Het kan dan helpen om voor jezelf je kernwaarden door te nemen zoals bijvoorbeeld ontspanning of vrijheid, en daar meer ruimte voor te maken.
De strengste criticus
Dat ben jij zelf. Dat eeuwige, negatieve stemmetje in je hoofd kan je zelfvertrouwen verminderen. “Vaak komt zo’n stem voort uit ervaringen uit het verleden,” vertelt psycholoog Fred Sterk. Het kan dan helpen om die negatieve gedachten van je af te schrijven.
Back to basic
Er is eigenlijk maar weinig nodig om gelukkig te zijn, maar dat vergeten we soms. We kopen alsmaar nieuwe spullen, terwijl we veel gelukkiger kunnen worden van een vrije dag of opgeruimd huis — met wat minder prul.
Geluk is planbaar
Want vaak voelen we ons in het weekend energiek en happy, terwijl we doordeweeks moe en somber kunnen zijn. Het kan dan helpen om te kijken aan welke behoefte niet wordt voldaan en daar iets mee te doen. Mis je spontaniteit in je 9-tot-5-leven? Probeer na een werkdag dan toch wat vaker op pad te gaan.
Après-seks
Want ook de liefde bedrijven zorgt voor vreugde. En dan met name bij de mensen die na de seks knuffelen en bij elkaar blijven liggen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Toronto.
Filosoferen kun je leren
Elke dag drie minuten filosoferen kan je een rustiger en gelukkiger gevoel geven, volgens Fabrice Midal, auteur van Drie minuten filosofie. “Het verheldert ons denken, daarom hebben we het zo hard nodig.”
Follow the money
Je afvragen hoeveel beslissingen je neemt met je portemonnee in je achterhoofd, kan interessante inzichten brengen. Leef je hoe je het liefste wilt? Of blijf je toch bij die baan plakken omdat het zo goed betaalt…
Niet uitstellen
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat uitstelgedrag ongelukkig kan maken. Toch aan de slag gaan kan bijvoorbeeld door te beginnen met de leuke klusjes of jezelf te belonen.
Het leed dat piekeren heet
Misschien een open deur, maar piekeren en blijven hangen in negatieve gedachten is niet bevordelijk voor je geluksgevoel. Mindfulness kan bijvoorbeeld helpen om het doemdenken een halt toe te roepen.
Groen geluk
Hoveniers behoren tot de gelukkigste en langst levende mensen ter wereld, volgens HLN. En dat klinkt toch weer als een goede reminder: zoek het buitenleven op.
De back-to-work-dip
Velen van ons pakken de overgang van vakantie naar werk niet goed aan, volgens burn-outexperts Luc Swinnen en Elke van Hoof. “Op vakantie maakte je brein veel geluksstoffen aan. Als je dan thuis weer aan het werk gaat, sociale media gebruikt en van hot naar her rent, maak je cortisol en adrenaline aan. Na een vakantie kunnen die stress-stofjes harder binnenkomen.”
Nul punt nul
Dat is ook een belangrijke om je wat opgewekter te voelen. Alcohol kan namelijk zorgen voor meer stress en somberheid, volgens het Trimbos Instituut. Die alcoholische versnapering kun je dus beter vervangen voor een 0.0-drankje.
Wandelen maar dan anders
Vaker de paden op, de lanen in, is goed voor je mental health. En dat doen we het liefst met ‘goed weer’. Maar volgens HLN blijkt uit onderzoek ook dat wandelen bij slecht weer goed voor je is, en dan bij voorkeur ook ergens waar modder ligt. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die in (de buurt van) modder speelden zich beter voelden dan degenen die dat niet deden. En het gaf hun imuunsysteem ook nog eens een boost. Win win.
Zo simpel kan het zijn
Gelukkig zijn kan klinken als iets groots en lastigs. Maar door heel kleine dingen kun je je lichaam al gelukshormoon laten aanmaken. Bijvoorbeeld door te neuriën en te knuffelen.

Meer lezen

Voor als gelukkig zijn niet vanzelf gaat: 5x tips.
Waarom we ‘niet gelukkig zijn’ als onderdeel van het leven moeten zien.
Gelukkiger worden door te tuinieren: zo werkt dat.

Tekst Ruby Wijdenbosch  Illustratie Claire van Heukelom  Bron HLN
Gepubliceerd op 26 maart 2023

Scroll naar boven