Waarom ín je comfortzone blijven net zo belangrijk is

‘Kom eens uit die comfortzone.’ Je hebt die zin niet voor niets vast vaak gehoord en gezien. Af en toe die grenzen even flink oprekken, is goed voor je. Maar terwijl we daarmee zo druk bezig zijn, vergeten we misschien waarom we überhaupt een comfortzone hebben, en hoe belangrijk het is om er juist af en toe in te blijven. 

Het is namelijk de plek waar je je het veiligst en comfortabelst voelt. En in een onrustige wereld vol chaos en verandering, is er niets mis met daar zo nu en dan vertoeven. Het is de ruimte waarin je oplaadt, waarin je mag rusten en van waaruit je vertrouwen creëert.

En waar het goed is voor je persoonlijke ontwikkeling en groei om daar regelmatig uit te stappen, is dit niet altijd nódig. Andy Molinsky, hoogleraar organisatiegedrag en internationaal management aan Brandeis University, deed er onderzoek naar en ontdekte dat, ja, het belangrijk is om ook bewust ín je veilige zone te blijven.

Hij sprak met meerdere mensen in het werkveld en concludeerde dat je niet altijd die speech hoeft te geven, een punt hoeft te maken, die kans hoeft te pakken. Maar hoe kom je erachter wanneer je die grenzen oprekt of juist lekker even niet? In een artikel voor Harvard Business Review noemt hij een aantal vragen die je aan jezelf kunt stellen.

Uit je comfortzone komen? Stel jezelf deze vragen

Ben je goed genoeg voorbereid?
Tuurlijk, kansen pakken is belangrijk. Maar als je niet goed genoeg voorbereid bent om de sprong te wagen en je je nog te onzeker voelt, is het volgens Molinsky soms beter om hem voor nu te laten gaan en je voor te bereiden op een volgende kans.
Is het belangrijk genoeg voor je?
Misschien ben je doodsbang voor slangen. In een land als Costa Rica is dat misschien een probleem, maar in Nederland is de kans zo klein dat je er een tegenkomt in het wild, dat het misschien helemaal niet nodig is om die angst te overwinnen. Daarom stelt Molinsky dat het belangrijk is om jezelf af te vragen of de reden voor het verlaten van je comfortzone belangrijk genoeg is. Zo niet? Dan blijf je er lekker in. Let er wel op dat je jezelf niet voorliegt. Het is heel makkelijk om te zeggen dat je iets niet wilt, omdat je diep vanbinnen te bang bent. Houd jezelf dus een spiegel voor wanneer je je afwegingen maakt.
Is het het juiste moment?
Misschien wil je graag je eigen bedrijf starten, maar speelt er op dit moment zo veel in je leven dat je er even de ruimte niet voor hebt in je hoofd. Je kunt je dan afvragen of het nodig is om nú uit je comfortzone te komen, of dat je er meer baat bij hebt om juist even in die veilige bubbel te blijven.

Ja, groeien gebeurt als je je grenzen oprekt, maar volgens Molinsky geeft dat oprekken op het verkeerde moment – of wanneer het niet nodig is – soms meer stress dan groei. “Soms heeft in je comfortzone blijven niets te maken met settelen, maar is het slechts de plek waar je op dat moment moet zijn.”

Meer lezen

3 zinnen die kracht geven als het leven moeilijk doet. 
Opnieuw beginnen: je bent niet mislukt als je een u-bocht moet nemen. 
7 soorten rust die ieder mens nodig heeft, aldus een arts. 

Tekst Bente van de Wouw  Bron Harvard Business Review  Fotografie Faruk Tokluoğlu/Unsplash.com
Gepubliceerd op 27 februari 2024

Scroll naar boven