Waarom je je huis wilt opruimen voor later (en wat dat je nu brengt)

Wie aan opruimen denkt, denkt waarschijnlijk aan het nu. Rommel in de kast en ongebruikte spullen naar zolder. Maar je huis opruimen voor later – jep, na je overlijden – is misschien wel een betere manier om het ontspullen te benaderen.

In Zweden is het opruimen voor later al jaren een ding. Het is de perfecte manier om jezelf én je familie te ontdoen van rommel. Er is zelfs een heus woord voor: döstadning, een samentreksel van de woorden ‘dood’ en ‘schoonmaak’.

Je huis opruimen is goed voor je

Döstadning klinkt misschien een beetje grimmig, maar dat is het allerminst als we Margareta Magnusson mogen geloven, schrijver van het boek De edele Zweedse kunst van het opruimen. Want, zo meent Margareta, ontspullen voor later is eerder een opluchting. Zowel nu voor jezelf als later voor je familie.

En dat klopt ook volgens de wetenschap. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat een opgeruimd huis goed is voor ons mentaal welzijn. Het vermindert stress en angstige gevoelens, geeft een gevoel van controle, vertrouwen en routine en zorgt voor meer focus.

Ook het proces van het opruimen zelf heeft positieve effecten. Zo blijkt dat er tijdens het opruimen of schoonmaken gelukshormonen vrijkomen in je hersenen. En alsof dat nog niet genoeg is, kan opruimen ook een uitlaatklep zijn en een manier om met gevoelens om te gaan, aldus de Amerikaanse psycholoog Peggy Loo.

Opruimen voor later

Je huis opruimen voor later is dus lang zo’n slecht idee nog niet. Naast dat het goed is voor jezelf, scheelt het ook veel stress en zorgen van familieleden die na het overlijden achterblijven met de spullen. Dat moment kan verdrietige gevoelens losmaken en is vaak een heuse taak gezien de hoeveelheid spullen die we tegenwoordig hebben.

Hoe je aan de slag gaat met döstadning? Margareta Magnusson tipt aan The Washington Post:

Begin niet met je foto’s. Je raakt verzonken in alle leuke herinneringen waardoor je uiteindelijk niet opruimt. Begin eerder met praktische spullen. Magnusson: “Bewaar geen spullen die je niet nodig hebt. Ooit moet iemand anders er ineens zorg voor dragen.”
Maak een boek met wachtwoorden voor je familie. Zo is het duidelijk hoe mensen kunnen inloggen op je accounts en kunnen ze makkelijk profielen verwijderen of bijwerken.
Geef dingen die je leuk vindt weg. Maar wees ook selectief, zorg ervoor dat jouw rommel niet andermans rommel wordt.
Maak een doos met dingen die belangrijk voor je zijn. Label de spullen zodat het duidelijk is wie wat mag hebben. Of maak een doos met spullen die je wilt nalaten per persoon.

“Betrek ook je kinderen bij het opruimen”, tipt opruimexpert Galit Soesan aan Margriet. “Er kunnen waardevolle gesprekken ontstaan doordat je samen door spullen met emotionele waarde gaat.”

Beginnen met opruimen voor later kan op elk willekeurig moment. Deze 12 tips helpen je om te beginnen met ontspullen.

Lees meer

Tips bij het ontspullen: “Houden van je spul mag, maar hou meer van jezelf”.
Deze jongeren ontspullen niet alleen hun huis, maar ruimen ook hun vrienschappen op.
Cluttercore is de nieuw interieurtrend: je mag aan een huis zien dat er geleefd wordt.

Tekst Lisanne van Marrewijk  Fotografie Jan Hakan Dahlstrom/Gettyimages.nl
Gepubliceerd op 14 september 2023

Scroll naar boven