Waarom lachen beter is dan goede humor

Zou je graag grappiger zijn in gesprekken? Nergens voor nodig, je bereikt meer met een gewone lach. 

Het ijs breken, sfeer maken of die leuke collega laten lachen. Humor zien we vaak als een belangrijke sociale vaardigheid. Toch hoef je echt geen Brigitte Kaandorp te zijn om goed met mensen op te kunnen schieten. Er zit namelijk een kern van waarheid in de beruchte zin ‘je bent leuker als je lacht’. Uit onderzoek van de Universiteit van Virginia blijkt dat een lach belangrijker is dan humor in sociale situaties.  

‘Haha, oeps!’

Lachen heeft talloze functies, en daar is het tonen van plezier er maar één van. We lachen veel vaker om gênante situaties nét iets minder gênant te maken. Als je en publique bijna over een stoepsteen struikelt bijvoorbeeld: ‘Haha, oeps!’ Of uit beleefdheid om die slechte grap van de buurman, uit nervositeit bij een sollicitatie… enzovoort. Het is op veel vlakken een sterk sociaal hulpmiddel – wat bevestigd wordt door de resultaten van het onderzoek. 

Hoe dan ook: met een lach zit je goed. Het onderzoek wijst uit dat mensen al snel een band voelen met een vreemde, goedlachse gesprekspartner. Simpelweg omdat ze het gevoel hebben iets met diegene gemeen te hebben. Ze vinden het gesprek ook leuker dan met iemand die niet lacht. 

Lastige materie

Opmerkelijk ervaart de goedlachse gesprekspartner het gesprek zelf vaak als minder prettig. De lach is in hun geval een manier om een moeizaam gesprek soepeler te laten verlopen. Het kan dus zijn dat lachende gesprekspartners het gesprek – stiekem – minder goed vinden gaan dan jij denkt. Niet-lachers daarentegen kunnen het juist prima naar hun zin hebben: ze hoeven immers niet te lachen om het gesprek te ‘boosten’. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat je ook nog met de aard van mensen te maken hebt. Mensen zijn lachers, of niet.

Kortom: het lezen van je gesprekspartner blijft hogere wiskunde. Beter kun je je op jezelf focussen, en met een lach een gesprek in gaan. Baat het niet, dan schaadt het niet. 

Meer lezen

Goed voor je mental health: 5x effecten van lachen + tips om het meer te doen.
7 tips om betere gesprekken te voeren.
Waarom is nieuwe vrienden maken als volwassene zo moeilijk? (+7 tips).

Tekst Caren Maris  Illustratie Xuan Loc Xuan
Gepubliceerd op 1 oktober 2023

Scroll naar boven