Waarom we wat vaker mogen ‘niksen’ met vrienden, in plaats van alles maar te plannen

Bij een vriend binnenwandelen en voor twintig minuten op de bank ploffen. Gewoon even niets doen, samen. Waarom we het vaker mogen doen (en hoe je het aanpakt).

Als kind deden we niet anders. We zagen onze vrienden in de speeltuin vlak bij huis, of hingen in elkaars woonkamer een beetje niks te doen. Naarmate we ouder worden, komt het er niet echt meer van. Steeds meer plannen we onze agenda flink vooruit, waardoor er geen ruimte meer overblijft voor spontaniteit.

Jessica Ayers, hoogleraar psychologische wetenschap aan Boise State University, onderzoekt volwassen vriendschappen en kwam tot de conclusie dat het inplannen van onze afspraken vooral komt omdat we het gevoel hebben dat we productief moeten zijn. “We beseffen niet dat simpelweg in dezelfde ruimte zitten met iemand óók productief is, en waardevol.”

‘Gewoon’ samen rondhangen heeft nog meer voordelen. Het kost je namelijk geen of weinig geld en je hebt er ook geen speciale vaardigheden voor nodig. Dat is heel wat anders dan dure tickets kopen of dineren in een restaurant waar je eigenlijk toch niet naartoe wilde. En: samen niets doen nodigt ook uit tot diepere gesprekken, wat weer goed is voor jullie vriendschap. Lang verhaal kort: we zouden het wat vaker mogen doen.

Zo pak je dat aan

Bepaal wat voor soort rondhangen je fijn vindt. Je kunt samen een thee of koffie doen bij iemand thuis, of als je liever iets actiefs doet: maak een wandeling of doe samen boodschappen.
Maak het niet te lang. Zo verlaag je de drempel om samen iets te doen. Spreek bijvoorbeeld af dat je twintig minuten of een halfuur langskomt. Het is dan veel makkelijker om tijd vrij te maken en je weet beiden waar je aan toe bent.
Maak er een ritueel van. Spreek bijvoorbeeld af om iedere woensdag even binnen te wippen bij elkaar. Of probeer samen een vroege ochtendwandeling te maken in het weekend.
Laat perfectie los. Samen niets doen met een vriendin in je rommelige huiskamer voelt misschien een beetje kwetsbaar. Alles tot in de puntjes poetsen dan maar? Welnee, dan ben je er alsnog veel tijd aan kwijt. Probeer die dit-moet-perfect-gedachten los te laten en dat rondhangen wordt al een stuk toegankelijker.

Meer lezen

Een ander (of jezelf) een tweede kans geven. Tips. 
Een yogadocent legt uit waarom het zo moeilijk is om alleen maar te liggen aan het eind van een yogales. 
Zo ga je om met dat schuldgevoel als je tijd voor jezelf neemt. 

Tekst Bente van de Wouw  Bron The New York Times  Fotografie Joel Muniz/Unsplash.com
Gepubliceerd op 16 maart 2024

Scroll naar boven