Wandelen in de natuur terwijl je therapie krijgt? Het kan steeds vaker met buitentherapie

Door het bos wandelen terwijl je over je worstelingen praat of je emoties bespreken boven een kampvuur. Buitentherapie, heet het. En het komt steeds vaker voor. 

Het heeft wel wat. In plaats van tegenover elkaar zitten op een bank of stoel, loop je bij buitentherapie naast elkaar. De Amerikaanse Heidi Schreiber-Pan is zo’n therapeut die haar sessies buiten doet. Het schijnt cliënten te helpen, lezen we in een artikel van The New York Times.

Zo kunnen mensen zich in de natuur makkelijker openstellen, zien ze dingen vanuit een ander perspectief en is het makkelijker om emoties te uiten. En dat allemaal terwijl ze een frisse neus krijgen en verbinding maken met dat wat er buiten henzelf is.

Als mens brengen we tegenwoordig al enorm veel tijd binnen door en in de natuur zijn, kan dan op zichzelf al helend zijn. Schreiber-Pan: “Als je in de natuur bent, ontdek je dat je onderdeel bent van iets groters. Dat is een krachtig aha-moment voor veel mensen.”

Buitentherapie bestond al langer, maar kreeg zijn revival in de tijd van corona. Waar sommige therapeuten zich richtten op online sessies, besloten anderen juist om hun cliënten buiten op te zoeken. Tegenwoordig heb je ook overal in het land wandelcoaches en zijn er zelfs opleidingen om dit vak te leren.

Buiten zijn vermindert angst en depressie

Niet iedereen is enthousiast. Zo is Petros Levounis, de president van de American Psychiatric Association, sceptisch over het meenemen van een client naar het park. Volgens hem is er een bepaalde formaliteit in psychotherapie. “Wat doe je bijvoorbeeld als het begint te regenen?” vraagt hij zich hardop af.

Toch ziet Levounis ook wel in dat in de natuur zijn, goed voor de mens is. Zo blijkt uit allerlei onderzoeken dat het goed voor je mentale gezondheid is. Denk aan bosbaden, de Japanse leer waarbij je een ontspannende wandeling in het bos maakt. Uit een analyse blijkt dat het symptomen als depressie en angst kan verminderen.

Mocht je dat kleine, vierkante kamertje van je therapeut dus een beetje beu zijn, kun je het altijd buiten de deur zoeken.

Meer lezen

7 manieren om meer energie te krijgen. 
Deze journalist ging in therapie voor vriendschapsverdriet.
Waarom therapie verhelderend werkt. 

Tekst Bente van de Wouw  Bron The New York Times  Fotografie Hannah Reding/Unsplash.com
Gepubliceerd op 21 februari 2024

Scroll naar boven