Wat doe je als het tijd is om een vriendschap te beëindigen?

Vrienden voor het leven? Dat hoeft niet altijd. Wanneer weet je of het tijd is om een vriendschap te beëindigen? En is dat altijd nodig, of is het ook oké als een vriendschap langaam vervaagt? 

Sommige vrienden gaan jaren mee, andere verrijken kortstondig je leven. Maar hoe een vriendschap ook verloopt, het is nooit makkelijk als iemand een waardevolle rol in je leven speelde en ineens niet meer zo goed bij je past.

Vriendschap maakt gezond en gelukkig

Naast dat het fijn en leuk is om te zijn met mensen die je liefhebt, zorgen vriendschappen ook op een andere manier voor je. Zo helpen ze bijvoorbeeld om jezelf beter te begrijpen, maar dragen ze ook bij aan een gevoel van geluk en tevredenheid.

Daarnaast versterken vriendschappen je immuunsysteem, vertelt wetenschapsjournalist Lydia Denworth aan BBC. Mensen met voldoende sociale contacten (wat voldoende is, verschilt overigens van persoon tot persoon) leven doorgaans langer en gezonder.

Waarom vriendschappen eindig zijn

Ondanks de voordelen is het niet ongewoon als een vriendschapsband overtijd minder sterk wordt en verwatert of helemaal geen stand meer houdt.

Levens zijn immers onderhevig aan verandering en dat heeft effect op de relaties in je leven. Zo’n verandering kan een verhuizing zijn, waardoor er fysiek meer afstand ontstaat die de relatie vervaagt, maar kan het ook dat interesses of waarden veranderen en je daardoor minder goed bij elkaar past.

Soms kunnen andere verplichtingen of relaties de vriendschap doen vervagen. Een nieuwe partner of het krijgen van kinderen, bijvoorbeeld. Ook familie waar meer aandacht naartoe gaat of nieuwe vriendschappen die zijn ontstaan, kunnen ervoor zorgen dat een vriendschap verandert of zelfs verdwijnt.

Wat de reden ook is, het is heel normaal als je op gegeven moment minder voldoening uit een vriendschap haalt. En dan rijst de vraag: hoe ga ik hiermee om?

Een vriendschap beëindigen

The School Of Life legt uit waarom het zo lastig is om een relatie of vriendschap te beëindigen, maar waarom het wel belangrijk is om dat te doen.

We willen graag aardig gevonden worden. Iemand afwijzen is natuurlijk niet zo aardig. Althans, zo voelt dat. En dus aarzelen we om een vriendschap te verbreken en houden we het contact toch aan – al dan niet in mindere mate.
Duidelijkheid is vriendelijkheid. Besef dat duidelijk zijn over wat de vriendschap betekent juist een vorm van liefde en vriendelijkheid is. In een vriendschap of relatie blijven omdat je de ander niet wilt kwetsen, levert jullie beide uiteindelijk niets op en maakt niemand gelukkig.
Ga het gesprek aan. Eerlijk zijn richting de ander is de meest vriendelijke en onbaatzuchtige manier om een relatie of vriendschap te beëindigen. Ook al is dat eng en vindt iemand je daarna niet meer zo aardig als daarvoor.

Niet elke vriendschap is voor eeuwig

Rozen verwelken, schepen vergaan, en zelfs onze vriendschappen blijven niet altijd bestaan. En dat is helemaal oké; het loslaten en beëindigen van de vriendschap geeft jullie beide de ruimte geeft om nieuwe vrienden te ontmoeten die beter bij jullie passen.

Lees meer

Eerlijk zijn binnen een vriendschap: zo doe je dat.
Jaloezie in vriendschap is niet vreemd: zo ga je ermee om.
Is het erg als een vriendschap verwatert?

Tekst Lisanne van Marrewijk  Fotografie Getty Images  Illustratie Hadas Hayun
Gepubliceerd op 18 september 2023

Scroll naar boven