Wat een uur aan extra slaap met je eetgewoontes doet

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ons slaapgedrag een sterke invloed heeft op onze eetgewoontes. Hoe zit dat precies en wat doet een uur meer of minder slaap met je? 

Volgens slaapexperts heeft de gemiddelde volwassene zo’n zeven uur per nacht aan slaap nodig, lezen we in een artikel voor The Washington Post. Maar: een op de drie volwassenen haalt die uren routinematig niet. Daar zijn verschillende redenen voor. Tot te laat in de avond naar een scherm kijken, bijvoorbeeld. Of onderliggende problemen zoals chronische slapeloosheid of slaapapneu.

Misschien herken je het wel: na een gebroken nacht snak je plotseling naar junkfood met veel vetten en suikers erin. Dat is niet voor niets. Mensen die te weinig slapen, ervaren namelijk een verandering in de hersenactiviteit. Uit onderzoek komt naar voren dat het gedeelte van het brein dat betrokken is bij het zoeken van plezier en beloning na een slechte nacht sterker reageert op dergelijk voedsel. Daar komt bij dat slaaptekort ook zorgt voor een verlaagde activiteit in het gedeelte van het brein dat de voedselinname reguleert, waardoor je zelfcontrole vermindert.

De positieve invloed van langer slapen

“Er is enorm veel bewijs dat als je minder slaapt, je meer eet,” zegt Marie-Pierre St-Onge, professor in voedingsgeneeskunde, in hetzelfde artikel. Het goede nieuws is dat het ook andersom werkt. Uit een experiment, uitgebreid beschreven op de website van The Washington Post, blijkt dat bij volwassenen die gemiddeld per nacht 1,2 uur meer sliepen dan normaal, de voedselinname per dag onbewust met 270 calorieën verlaagde. Daarnaast gaven deze personen aan beter in hun vel te zitten en energieker te zijn.

De sleutel naar dat ene uurtje extra slaap? Volgens St-Onge is dat een gezonde relatie met je elektronische apparaten (ook in het experiment maakte dit het verschil tot betere slaap). Ze raadt aan om bijvoorbeeld je telefoon op tijd weg te leggen en eerder naar bed te gaan. Ook deze tips kunnen helpen om beter te slapen. 

Meer lezen

Dit kunnen ook oorzaken zijn waardoor je minder slaapt. 
Ook volwassenen hebben er baat bij: verhaaltjes voor het slapengaan. 
Dit zijn de voordelen van je bed opmaken. 

Tekst Bente van de Wouw  Bron The Washington Post  Illustratie Yelena Bryksenkova
Gepubliceerd op 18 oktober 2023

Scroll naar boven