Categorieën
RSS feeds

Wat! Houden oma’s meer van hun kleinkinderen dan van hun eigen kinderen?

Vanaf het moment dat je een kindje op de wereld zet, is oma door het dolle heen. Wanneer jij met je kind of kinderen bij oma langsgaat, lijk jij ineens niet meer te bestaan. Waar jij ooit haar oogappeltje was, zijn het nu jouw kinderen. 

Het is volledig te begrijpen dat jij je soms overbodig voelt wanneer je op visite bent bij je moeder en ze heeft alleen nog maar oog heeft voor jouw kids. Wellicht denk je zelfs dat ze meer houdt van hen dan van jou. Een onderzoek van The Royal Society heeft achterhaald dat dit nog wel eens waar zou kunnen zijn.

Oma’s houden meer van hun kleinkinderen

Je ziet je moeder veel liefdevolle knuffels uitdelen aan je kroost, terwijl jij vanaf de bank toekijkt. Aan de ene kant krijg je een warm gevoel van het feit dat oma zo goed overweg kan met de kleinkinderen, maar aan de andere kant voel je jaloezie opkomen. Stel je je aan? Overdrijf je? Of is het gegrond waarom je je zo voelt?

Onderzoek

Pijnlijke conclusie: uit recent onderzoek is gebleken dat veel oma’s (niet alle) daadwerkelijk meer houden van hun kleinkinderen dan van hun eigen kinderen. Dit is niet gemeten aan de hand van een vragenlijst, ze hebben voor het onderzoek MRI scans gemaakt om een kijkje te nemen in het brein van 50 verschillende oma’s.

Die oma’s hadden allemaal kleinkinderen tussen de drie en twaalf jaar oud. De onderzoekers lieten twee foto’s zien. De eerste was van hun kleinkind en de tweede van hun eigen kind. Wat bleek? Op het moment dat de oma keek naar de foto van haar kleinkind werd het deel van haar hersenen dat over emotionele empathie gaat geactiveerd.

Vervolgens keken ze naar de foto van hun eigen zoon of dochter en was te zien dat het deel van de cognitieve empathie minder actief werd. Dit zou dus kunnen betekenen dat de oma’s over het algemeen een grotere mentale connectie hebben met hun kinderen en een emotionele connectie met haar kleinkinderen.

Lees ook
10 belangrijke dingen die je kind kan leren van zijn oma en opa

Wat te doen?

Of alle oma’s daadwerkelijk meer van hun kleinkinderen houden dan hun eigen kinderen, dat is nog maar de vraag. Wel is het logisch als je als oma op een andere manier van je kleinkinderen houdt in vergelijking met je eigen kinderen. Je krijgt er als oma ineens een nieuwe rol bij en bent waarschijnlijk erg trots. Het liefst ziet oma haar kleinkinderen vijf keer per week, maar dat ziet niet iedere moeder zitten.

Mocht je het gevoel hebben dat jouw kinderen tussen de band van jou en je moeder komen, dan is het goed om erover te praten. Jij blijft de moeder van je kinderen en dit kan jouw moeder niet overnemen. Geef je grenzen aan en deel je gevoelens, dan zal oma vast wel een stapje terug nemen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Famme | Beeld: Getty Images

The post Wat! Houden oma’s meer van hun kleinkinderen dan van hun eigen kinderen? appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

BRON