Wat is beter voor je gezondheid: koffie of thee?

Of je nou thee of koffie drinkt, uit onderzoek blijkt dat het regelmatig drinken van een van de twee goed is voor je gezondheid. Hoe zit dat precies, en welke drank heeft de meeste voordelen? 

Wat kunnen thee en koffie betekenen voor je gezondheid? The Washington Post ging op onderzoek uit en bundelde de bevindingen in een artikel. Om te bepalen welke drank het gezondst is, keken ze onder andere naar het aantal vezels, de mentale focus, microbiomen en ontspanning.

Zo zit het met koffie

Drink je een kop per dag, dan krijg je gemiddeld tussen de 1,1 en 1,8 gram vezels binnen. De gemiddelde persoon heeft 25 gram vezels per dag nodig. Dan lijkt die ene gram weinig, maar ten opzichte van thee maakt het wel degelijk verschil. Daar zitten namelijk helemaal geen vezels in.

Koffie staat vooral bekend om de cafeïne die erin zit. Uit onderzoek blijkt dat dit stofje een positieve invloed heeft op je aandachtspanne, je alertheid en je reactietijd. Maar: teveel cafeïne kan ook zorgen voor een zenuwachtig of angstig gevoel en overprikkeling, wat weer negatieve invloed heeft op je prestatie. Drink met mate, dus.

Nog een voordeel van koffie is dat het een bron is van polyfenolen. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar simpel gezegd zijn dit chemische verbindingen die voorkomen in planten. Die polyfenolen kunnen het risico op het krijgen van chronische ziektes verlagen en zijn krachtvoer voor bacteriën die belangrijk zijn voor je darmmicrobioom.

Uit weer ander onderzoek blijkt dat zowel koffie als thee de kans op hartziektes en infarcten verlagen. Al moet dat wel met een korreltje zout genomen worden, omdat die onderzoeken niet sluitend zijn. Het kan namelijk zo zijn dat koffie- en theedrinkers er ook andere gewoontes op na houden die de kans op hartziektes verlagen, zoals sporten en een gezond dieet.

Zo zit het met thee

In thee vind je misschien geen vezels, maar net als in koffie zit er wel cafeïne in. Wel een stuk minder, waardoor je meer geniet van de voordelen en minder last hebt van de nadelen van het stofje. Ook in thee vind je polyfenolen. Minder dan in koffie (ongeveer de helft, en in groene thee meer dan in zwarte thee) maar ieder beetje helpt.

We schreven al dat thee drinken de kans op het krijgen van hartziektes en infarcten verlaagt, en uit klinisch onderzoek blijkt ook dat vooral groene thee de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlaagt. Thee drinken heeft nog een groot voordeel: uit onderzoek blijkt namelijk dat als je gestrest bent, een kop thee je kan helpen om te ontspannen. Dat komt omdat L-theanine, een stofje dat in de drank zit, je cortisol, het stresshormoon, verlaagt.

Of je beter koffie of thee kunt drinken, hangt dus vooral af van de voordelen die je eruit wilt halen. Wil je meer vezels binnenkrijgen en heb je behoefte aan een oppepper gedurende de dag, dan is koffie voor jou misschien de winnaar. Als je gaat voor ontspanning, is thee misschien meer je cup of tea.

Meer lezen

Slaaptekort? Neem een kijkje in de keuken. 
Geleefd door je gedachten? 4 tips van psychologen. 
Dit zijn de voordelen van je bed opmaken. 

Tekst Bente van de Wouw  Bron The Washington Post  Illustratie Sarah Gesek
Gepubliceerd op 18 oktober 2023

Scroll naar boven