Wat Karin leerde van haar bijbaan: “Twee baantjes én studeren, dat ging dus niet samen.”

Een balans vinden tussen je studie en een bijbaan is geen eenvoudige opgave. Daar kan artdirector Karin Sonneveld over meepraten.

“Naast mijn studie journalistiek had ik twee bijbaantjes: in een boekwinkel en in het plaatselijke eetcafé. In de boekwinkel bracht ik met plezier mijn dagen en weekenden door: ik droomde er weg tussen alle boeken en tijdschriften en deed inspiratie op.”

“Na een werkdag daar ging ik meteen door naar het eetcafé, waar het altijd vol en gezellig was. Beide baantjes had ik nodig om rond te komen als student. Maar na verloop van tijd zagen de gasten in het café steeds vaker de voor hun bedoelde gerechten naar een andere tafel gaan. Of ik vergat, wanneer ik het eten wél bij de juiste tafel serveerde, het bestek neer te leggen.”

Boven de studieboeken in slaap vallen

“Ook studeren ging lastiger: overdag viel ik steeds vaker boven mijn studieboeken in slaap. Kortom: ik moest keuzes maken. Want én twee baantjes én studeren, dat ging dus niet samen. Ik moest afscheid nemen van iets waar ik wel plezier in had, maar wat niet meer paste.”

“Nee zeggen vind ik nog steeds lastig, vooral als het om iets leuks gaat. Maar ik weet inmiddels dat het soms nodig is – en ik alleen op die manier alle aandacht kan geven aan de dingen waar ik ja tegen zeg.”

Meer lezen

Waarom een rommelige balans in ‘work & life’ heel normaal is.
Gelukkig en productief: zo is de ideale werkweek opgebouwd, volgens onderzoek.
Minder werkdruk voor studenten en docenten: dit plan moet daarvoor zorgen.

Tekst Karin Sonneveld  Fotografie Danique van Kesteren
Gepubliceerd op 12 september 2023

Scroll naar boven