Wat kun je doen als je elke ochtend wakker wordt met een (bijna) lege batterij?

Doordat we altijd maar ‘aanstaan’, zijn we massaal moe. Gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming pleit voor een cultuuromslag. En die begint met veel vaker rusten. Liggend, zonder scrollen.

‘Ik ga steeds eerder naar bed en toch tank ik niet bij.’

‘Op donderdagochtend heb ik mijn energie voor de hele werkweek al verbruikt. En dan moet ik nog twee dagen.’

‘Etentjes of een familiefeest in het weekend? Eigenlijk wil ik alleen maar op de bank liggen.’

Veel mensen die al moe zijn belanden in een vicieuze cirkel: vermoeidheid, steeds minder doen, nog meer vermoeidheid. Pak je die aanhoudende vermoeidheid aan met een specifieke structuur, dan lukt het vaak wél om er verandering in te brengen, blijkt uit een pilotonderzoek.

Gz-psycholoog Annemarieke Fleming werkt met de metafoor van de accu of batterij. Bij een gezond persoon is de batterij bij het opstaan goed gevuld.

Gedurende de dag raakt hij leger; een goede nacht slaap geeft voldoende aanvulling voor de volgende dag. Gebeurt er een keer iets wat veel meer energie dan normaal vraagt – je kind wordt ziek, je haalt een nacht door – dan kunnen de reserves worden aangesproken.

Al moe bij het wakker worden

Heb je last van aanhoudende vermoeidheid, dan is de batterij bij het opstaan al nauwelijks aangevuld. Dus de dag start al op bijvoorbeeld slechts 20 procent. Ook heb je weinig reserves. Gedurende de dag neemt je energie af tot bijna aan het nulpunt.

Moet je ineens naar je zieke vader, of gebeurt er iets onverwachts op het werk, dan zak je al gauw door het nulpunt. En aangezien er voortdurend meer energie uitgaat dan binnenkomt, krijgt de batterij niet de kans om weer op te laden. Je raakt als het ware ‘in de schuld’ bij je lichaam.

Zo bouw je reserves op

Met de methode Opbouw van reserves van Annemarieke Fleming bouw je door de dag heen verschillende korte rustmomenten in. Daardoor krijgt je parasympathische zenuwstelsel – de rust- en herstelmodus – meer ruimte. Een voorbeeld: je helpt de kinderen met aankleden en ontbijten en brengt ze naar school. Wie uitgeput is, voelt zich daarna al geen half mens meer.

Daarom ga je eerst liggend rusten.

Zo kun je de energie die je al in de ochtend hebt opgemaakt, weer bijtanken. Pas daarna begin je aan een volgende activiteit. Of het nou werken, wandelen, of op de bank zitten met een tijdschrift is; alle houdingen anders dan liggen vallen onder de noemer ‘activiteit’. Zo wissel je liggend rusten en activiteit telkens af.

Dit artikel verscheen eerder op Psychologiemagazine.nl.

Online training Minder moe, meer energie

Wil je met deze methode aan de slag? Dat kan met de online training Minder moe, meer energie die Psychologie Magazine in samenwerking met Annemarieke Fleming ontwikkelde.

We hebben leuk nieuws: sinds dit voorjaar is Flow’s oprichter Irene ook hoofdredacteur van Psychologie Magazine en werken we vaker samen. Daarom kun je nu vier van hun online trainingen ook vinden op Schoolofflow.nl, en mag je ze met korting volgen.

Zo ook de online training Minder moe, meer energie. Je krijgt inzicht in je vermoeidheidstriggers en leert weer echt ontspannen met ademhalingsoefeningen en de nieuwe methode Opbouw van reserves. Van een vermoeid gevoel naar meer energie.

Meer lezen

7 kleine manieren om meer energie te krijgen.
Een goede nacht en toch doodmoe wakker: dit is de reden.
Nét niet ziek, maar ook niet fit: wanneer moet je eraan toegeven en wanneer er juist doorheen?

Tekst Peggy van der Lee  Fotografie Annie Spratt
Gepubliceerd op 18 april 2024

Scroll naar boven