Wat Marije leerde van haar bijbaan: “Goed nieuws! Vanaf morgen ben je dus vrij.”

Coördinerend eindredacteur Marije van der Haar kon haar geluk niet op tijdens haar studentenbaantje, totdat ze een brief kreeg van haar werkgever met ‘goed’ nieuws.

In mijn studententijd had ik een bijbaantje bij een bank op de afdeling verzekeringen. Nieuwe polissen controleren was mijn taak (en die van de andere studenten). Klinkt saai, maar ik vond – en vind – dat soort precisiewerkjes heerlijk.

“Goed nieuws!”

Het betaalde ook nog eens prima én er was tussendoor genoeg tijd om te kletsen, dus voorlopig zag ik mezelf daar niet meer weggaan. Totdat we op een dag allemaal een brief in ons postvak vonden waarin jubelend werd meegedeeld: “Goed nieuws! Dankzij jullie inzet zijn alle achterstanden weggewerkt. Vanaf morgen ben je dus vrij.”

Eh…

Dus ze probeerden op een verzachtende manier te zeggen dat we allemaal per direct waren ontslagen?

Beter eerlijk zeggen waar het op staat

Het leerde me één ding: ook al is iets pijnlijk of moeilijk, het is toch altijd beter om eerlijk te zeggen waar het op staat of hoe je je voelt – in plaats van de ander een beetje cryptisch of met omwegen op het verkeerde been te zetten.

Je zou kunnen zeggen dat ik ook in mijn huidige werk iets heb aan deze les: juist het componeren met woorden en een heldere boodschap overbrengen zijn twee aspecten waar ik nu dagelijks mee bezig ben.

Meer lezen

Wat Caroline leerde van haar bijbaan: “Waarom maar tien minuten koffiedrinken als een half uur gezelliger is?”
Eerlijkheidsdagboek: wat gebeurt er als je een poosje zegt wat je echt voelt en meent?
Baan kwijt? Zo ga je om met alle emoties.

Tekst Marije van der Haar  Fotografie Tina Sosna
Gepubliceerd op 18 oktober 2023

Scroll naar boven