Wat we kunnen leren van katten (en hun leefstijl)

Katten zijn bijzondere wezens. Hoewel ze ons echt wel leuk vinden, gaan ze graag hun eigen gangetje. Wat kunnen wij van katten leren?

Je huisdier zegt meer over je dan je denkt. Vaak kies je instinctief een dier dat bij je past. Zo blijkt uit onderzoek dat kattenbezitters vaker introverte eigenschappen hebben en vinden het prettig om alleen te zijn – net als een kat. Ook zijn kattenbaasjes, net als katten zelf, doorgaans minder makkelijk te beïnvloeden door hun omgeving. Niet alleen nemen katten gedrag over van ons, andersom werkt het precies hetzelfde.

Spinnen

Eeen kat in huis heeft een sterke invloed op je humeur en je manier van doen, zegt de Amerikaanse onderzoeker Dennis C. Turner in het boek Cat Power. Katten kunnen je bijvoorbeeld helpen om negatieve gevoelens te laten verdwijnen, ze schudden deze soms zelfs letterlijk van zich af. Ook het aaien van je kat vermindert stress, net als bij honden. Bij katten is het effect alleen nog groter, omdat het geluid van een spinnende kat ook kalmerend werkt. Uit een ander onderzoek bleek namelijk dat kinderen met een sterke band met hun kat minder vaak verdrietig en eenzaam waren.

Katten na-apen

Alleen de aanwezigheid van katten zorgt er dus voor dat we ons beter voelen. Maar van hun manier van doen kunnen we ook nog het een en ander oppikken. Katten hebben niet veel nodig, ze zijn snel tevreden met hun leven. Ze hoeven niet altijd meer en beter. Hun eigen gezelschap vinden ze vaak al genoeg – geen probleem dus als jij een paar uur van huis bent. En als je er wel bent, hoef je niet altijd met je pluizige vriend bezig te zijn: als hij aandacht wil, zal hij het je zeker laten weten. Een kat schroomt niet om te vragen en luistert altijd naar zijn eigen behoeften.

Lachen om katten

Zo’n uitgestrekte kat in de zon, daar word je zelf toch ook helemaal ontspannen van? Een kat ziet de kleine dingen in het leven en maakt er maximaal gebruik van. Toch zijn ze niet bang om iets nieuws te proberen, ze houden van spelen en zijn van nature nieuwsgierig. Jou aan het lachen maken doen ze natuurlijk niet expres, maar ook al onderzoekende gaat er natuurlijk weleens iets mis – denk maar aan al die grappige kattenfilmpjes op het internet. Gelukkig liggen zij er niet wakker van.

Genieten van de kleine dingen, spelen en naar je behoeften luisteren kun je dus allemaal afkijken van je kat. Toch nog gestrest? Geef het beest maar een dikke knuffel. Kat in ’t bakkie.

Meer lezen

Niet wachten op geschikt gezelschap? Dit is solosofie.
Ken jij de eikelmuis? Deze zeldzame dieren zijn terug.
Travis fietst met zijn kat door Londen en vrolijkt mensen op.

Tekst Marissa Koenderink  Illustratie Yelena Bryksenkova
Gepubliceerd op 30 september 2023

Scroll naar boven