Categorieën
RSS feeds

Wel 72% meer?! Limburgers hebben vaker afwijkingen aan de geslachtsdelen

In de provincie Limburg is het risico op aangeboren afwijkingen veel hoger dan in de rest van Nederland. Dat bleek in mei uit een onderzoek van de universiteit Maastricht. Een directe verklaring hiervoor konden de onderzoekers niet vinden. De provincie wil dat toch graag weten en gaat opnieuw in gesprek met de universiteit.

“Verontrustend”, vindt de Limburgse gedeputeerde Madeleine van Toorenburg (CDA). Ze wil hoe dan ook een antwoord op de vraag hoe dat komt.

Aangeboren afwijkingen

Het onderzoek bevestigt dat het risico op aangeboren afwijkingen 34 procent hoger is dan in de rest van Nederland. “Het verhoogde risico varieert van 14 procent voor chromosomale afwijkingen tot wel 72 procent voor afwijkingen aan nieren, urinewegen en geslachtsdelen”, schrijft Van Toorenburg aan provinciale staten. Afwijkingen aan het skelet en de spieren lijkt niet verhoogd te zijn in Limburg.

“Naast aangeboren afwijkingen, komen in Limburg ook vroeggeboorte en/of een laag geboortegewicht vaker voor dan in de rest van Nederland. Dit betekent dat het risico op een minder kansrijke start voor kinderen in Limburg groter is dan in andere provincies in Nederland.”

Lees meer
Dé hete sekstrends van 2022 waar jij het warm van krijgt

Geen verklaring

Er lijkt geen directe verklaring te zijn voor de aangeboren afwijkingen. Leeftijd, migratie, sociaaleconomische achtergrond van de ouders, het aantal eerdere zwangerschappen van meerlingen en de luchtkwaliteit hebben er dus blijkbaar niets mee te maken. Leefstijl en waterkwaliteit kunnen niet vergeleken worden, omdat daarvan onvoldoende gegevens van zijn. Wel geldt voor alle kinderen van moeders ouder dan 30 jaar een verhoogd risico op een aangeboren afwijking. Dat geldt ook voor kinderen van arme ouders.

De provincie wil volgens Van Toorenburg een beleid gaan voeren om de aangeboren afwijkingen te verminderen, maar dan moeten ze wel eerst de oorzaak vinden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty Images

The post Wel 72% meer?! Limburgers hebben vaker afwijkingen aan de geslachtsdelen appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

BRON