Het credo is ‘eet 250 gram groente per dag’. En als je het ons vraagt, maken we daar 250 gram seizoensgroente van. Want groente van het seizoen is duurzamer, lekkerder en vaak beter voor je portemonnee.
Deze gids voor seizoensgroenten geeft je een overzicht van welke groente je het beste in welke maand kunt eten. Ze zijn op dat moment een duurzamere keuze, omdat de groenten van Nederlandse of Europese bodem komen en verbouwd worden op de akker of een onverwarmde kas.
Groente van het seizoen
Onthoud: een perfecte kalender met groente van het seizoen is lastig samenstellen, want je weet nooit precies wat de meest duurzame keus is. Je kunt altijd een blik werpen op de herkomst van de groenten, die staat vaak op de verpakking. Komt het van buiten Europa? Dan is het ingevlogen. Dat is de minst duurzame keus.
Komen de groenten buiten het seizoen om alsnog uit Nederland of Europa? Dan komt het vaak uit een verwarmde kas. Ook dat is belastender voor het klimaat.
Januari
Aardappel
Aardpeer
Boerenkool
Knolselderij
Pastinaak
Pompoen
Prei
Raap
Rode biet
Rode kool
Savooikool
Spruiten
Schorseneren
Ui
Veldsla
Witlof
Witte kool
Zoete aardappel
Februari
Aardappel
Aardpeer
Boerenkool
Knolselderij
Paddenstoelen
Pastinaak
Pompoen
Prei
Raap
Rode biet
Rode kool
Savooikool
Spruiten
Schorseneren
Ui
Veldsla
Witlof
Witte kool
Zoete aardappel
Maart
Aardappel
Bleekselderij
Bloemkool
Boerenkool
Knolselderij
Paddenstoel
Pastinaak
Pompoen
Prei
Radijs
Rode biet
Rode kool
Spinazie
Spruiten
Ui
Veldsla
Witlof
Zoete aardappel
April
Aardappel
Andijvie
Asperge
Aubergine
Knolselderij
Komkommer
Paddenstoel
Paprika
Prei
Radijs
Rode biet
Spinazie
Ui
Wortel
Mei
Aardappel
Andijvie
Artisjok
Asperge
Aubergine
Bleekselderij
Bloemkool
Broccoli
IJsbergsla
Knolselderij
Komkommer
Kropsla
Paddenstoel
Paprika
Prei
Radijs
Rode biet
Spinazie
Spitskool
Tomaten
Ui
Wortel
Juni
Aardappel
Andijvie
Artisjok
Asperge
Aubergine
Bleekselderij
Bloemkool
Broccoli
Courgette
IJsbergsla
Knolselderij
Komkommer
Kropsla
Paddenstoel
Paprika
Prei
Radijs
Rode biet
Snijbonen
Spinazie
Spitskool
Tomaten
Ui
Venkel
Wortel
Juli
Aardappel
Andijvie
Artisjok
Aubergine
Bleekselderij
Bloemkool
Broccoli
Courgette
IJsbergsla
Knolselderij
Komkommer
Kropsla
Paddenstoelen
Paprika
Prei
Radijs
Rode biet
Spinazie
Spitskool
Tomaten
Ui
Venkel
Wortel
Augustus
Aardappel
Andijvie
Artisjok
Aubergine
Bleekselderij
Bloemkool
Broccoli
Courgette
IJsbergsla
Komkommer
Kropsla
Paprika
Paddenstoel
Radijs
Rode biet
Snijbonen
Spinazie
Spitskool
Tomaten
Ui
Venkel
Wortel
September
Aardappel
Andijvie
Artisjok
Aubergine
Bleekselderij
Bloemkool
Broccoli
Courgette
IJsbergsla
Knolselderij
Komkommer
Kropsla
Paddenstoel
Paprika
Pompoen
Prei
Radijs
Rode biet
Rode kool
Savooikool
Snijbonen
Spinazie
Spitskool
Tomaten
Ui
Venkel
Wortel
Oktober
Aardappel
Andijvie
Artisjok
Aubergine
Bleekselderij
Bloemkool
Boerenkool
Broccoli
Knolselderij
Kropsla
Paddenstoel
Paprika
Pastinaak
Pompoen
Prei
Raap
Radijs
Rode biet
Rode kool
Savooikool
Snijbonen
Spinazie
Spruiten
Spitskool
Tomaten
Ui
Witlof
Venkel
Wortel
November
Aardappel
Artisjok
Andijvie
Aubergine
Bleekselderij
Bloemkool
Boerenkool
Broccoli
Knolselderij
Paddenstoel
Pastinaak
Pompoen
Prei
Raap
Radijs
Rode biet
Rode kool
Savooikool
Spinazie
Spitskool
Spruiten
Ui
Witlof
Zoete aardappel
December
Aardappel
Aardpeer
Boerenkool
Knolselderij
Paddenstoel
Pastinaak
Pompoen
Prei
Raap
Radijs
Rode biet
Rode kool
Savooikool
Spruiten
Ui
Witlof
Zoete aardappel
Meer lezen
Welk fruit in welk seizoen? Een gids voor seizoensfruit per maand.
Merel kookt met het seizoen: vijf recepten met spruitjes.
Minder vlees eten: vier tips.
Babette zoekt uit wat impact heeft op het milieu.
Tekst Lisanne van Marrewijk Beeld Lotte Dirks
Gepubliceerd op 28 februari 2023