Wonen in een sixties-bungalow in Kopenhagen

Dat de sixties-bungalow van Trine Brun en Peter Mogensen in Kopenhagen van boven tot onder verbouwd moest worden, was voor Trine juist een voordeel. Ze bepaalt liever zelf de sfeer.

Wat vind je het leukst aan dit huis?

“Dat het in 1961 is gebouwd. Ik ben dol op de jaren zestig en zeventig, naar mijn idee was de wereld toen een fijnere plek en werden meubels beter gemaakt. Wat hier niet zo mooi was afgewerkt, hebben we laten vervangen door kwaliteit: natuurlijke materialen zoals leistenen vloertegels, een eiken keuken en messing details. Alles om het huis levendiger te maken en zijn ziel terug te geven. Er moest best wat gebeuren: de indeling was bijvoorbeeld niet logisch. Nu het af is, vind ik vooral de kleuren en al die ruimte om ons heen fijn: we hebben wel 266 vierkante meter tot onze beschikking. En ik vind het geweldig dat mijn puberkinderen, dochter Kaya van 17 en zoon Buster van 16, zo graag thuis zijn en hun vrienden meenemen. Het enige nadeel is dat mijn atelier wat donker is uitgevallen. Zodra het weer het toelaat, werk ik gewoon lekker buiten. In de zomer slaap ik ook weleens buiten, op de tuinbank. Beetje naar de vogels luisteren, de bries zachtjes langs je voelen strijken en de zon zien opkomen. Als ik geen schoolgaande kinderen had, zou ik het liefst ergens buitenaf gaan wonen.”

Je werkt in een vintagewinkel in Kopenhagen, wat doe je daar precies?

“Twee dagen in de week sta ik in de vintagewinkel van een vriendin. Dat past goed bij me. Mijn kracht is klanten op zo’n manier adviseren dat ze zich gezien en gehoord voelen. En ik geniet ervan omringd te zijn door mooie items uit het verleden.”

Houd je werk en thuis gescheiden?

“Nee, het loopt door elkaar. Ik zie werk en privé niet als twee verschillende dingen, ze beïnvloeden elkaar. Als ik in het ene aspect van mijn leven minder gelukkig ben, ben ik het ook in het andere. Een gevoelsmens als ik is niet altijd perfect in balans en ik gedraag me niet altijd aangepast, maar dat vind ik oké. Zolang de mensen om me heen me maar begrijpen. Mijn man Peter zegt weleens dat alles zwart-wit is bij mij, maar ik vind mezelf juist iemand vol kleur.”

Je maakt onder meer linoleumsneden en verkoopt die. Wat is je proces?

“Behalve die linoleum­sneden maak ik ook wandschilderingen en decoraties. Ik heb geen kunstopleiding gevolgd, maar ben van nature creatief en zat als kind altijd al te tekenen. Er komen weinig schetsen aan te pas; ik volg mijn impulsen en zie wel waar het schip strandt. Vaak verrast het resultaat me, vooral omdat ik geen specifiek eindproduct voor ogen heb. Ik verkoop af en toe wat werk als mensen het op Instagram hebben gezien en ernaar informeren. Er zijn ook items die ik niet afmaak en even laat liggen – en waar ik dan nooit meer aan toekom omdat ik alweer aan iets nieuws begonnen ben. Zo ging het ook met het breien van mijn kleurige ­pullovers: daarvan heb ik er een paar maanden lang heel veel achter elkaar gemaakt. Ik heb vaak bevliegingen. Toen ik leerde haken, heb ik drie dekens achter elkaar gehaakt en daarna nooit meer een. Als ik eenmaal in de flow zit, werk ik vaak ’s nachts door. Soms ligt door het hele huis materiaal, maar mijn man laat me m’n gang gaan. We zijn al 27 jaar bij elkaar, sinds ik 15 was en hij 19, en hebben geleerd met elkaar te leven – al zijn we nog zo ­verschillend: hij is bankier en heel geordend van aard.”

Wie kiest de kleuren in huis?

“Als het gaat om stijl in huis, neem ik de meeste beslissingen. Wat kleur betreft ben ik even impulsief als met andere projecten, ik laat me meeslepen door mijn gevoelens en gedachten van het moment en haal overal inspiratie uit. Ik ben dol op een kleurrijk huis, vind nagenoeg alle kleuren mooi en zie ze graag om me heen. Met uitzondering van grijs, eigenlijk. Maar dat heeft ook een beetje met de Deense winter te maken, haha.”

Luister je muziek terwijl je werkt?

“Ja, ik heb geluid om me heen nodig als ik creatief bezig ben. Muziek, maar ook podcasts, luisterboeken of gewoon de radio aan, ergens op de achtergrond. Ik ben gek op hiphop, zowel old school als nieuwe. In de zomer zitten Peter en ik vaak tot ’s avonds laat buiten naar muziek te luisteren.”

Wat is je ideale weekend thuis?

“Ik laat het weekend altijd een beetje op me afkomen. Soms komen er vrienden langs om iets te drinken of organiseer ik een feestje, maar relaxen is ook prima. We wonen vlak bij zee en een mooi natuurgebied en kunnen makkelijk een uur gaan zwemmen. Denemarken in de zomer, daar gaat weinig boven.”

Op het Instagram-account @cirkusbrun van Trine vind je haar linoleum­sneden en decoraties.

Meer lezen

Binnenkijken in een Londens appartement met latin-gevoel.
Flow logeert: in de duinen van Denemarken.

Interview Christine van der Hoff  Fotografie Anitta B (Living Inside)
Gepubliceerd op 27 september 2023

Scroll naar boven