Categorieën
RSS feeds

Wouter (38): ‘Ik schaam me omdat ik nog maagd ben’

Wouter (38): “Ik ben nog maagd. Tot een paar jaar terug was ik er heilig van overtuigd dat seks niet voor mij was weggelegd. Het idee alleen al vond ik doodeng. Vrouwen zouden vast afknappen op mijn onervarenheid. Inmiddels besef ik dat ik moet werken aan mijn zelfvertrouwen, om die angst voor seks de baas te kunnen zijn.

Daarom krijg ik sekscoaching. En dat is niet iets om aan je vrienden te vertellen. Als tiener maakte ik me nog niet zo veel zorgen over het uitblijven van mijn eerste keer. Ik keek gewoon naar de vrienden en klasgenoten die net als ik nog geen ervaring hadden. Maar hoe kleiner die groep werd, hoe meer ik me een buitenstaander begon te voelen. Wat was er mis met me? Waarom kwam het er bij mij niet van?”

Ik ben nog maagd

“Het was niet zo dat seks me niet interesseerde, ik was er heel nieuwsgierig naar. Maar omdat ik niks met die gevoelens kon – ik had geen vriendinnetjes – schaamde ik me ervoor. Een meisje
aanspreken durfde ik niet. Vanwege een lange geschiedenis van pesten was ik ervan overtuigd geraakt dat ik volkomen oninteressant en onaantrekkelijk was. Ik was bang afgewezen of uitgelachen te worden, als ik een poging zou doen om een meisje te versieren.

Ik begon me steeds meer te schamen en hoe meer die schaamte groeide, hoe meer ik het onderwerp seks ging mijden in gesprekken. Want ja, natuurlijk werd er in mijn vriendengroep over seks gepraat. Mijn vrienden vermoedden wel dat ik nog nooit seks had gehad en probeerden het onderwerp bespreekbaar met me te maken, door hun ervaringen met mij te delen. Maar ik sloot me daar zó voor af, dat ze het opgaven.”

Lees ook
Ruud (29): ‘Mijn familie behoort tot de rijksten van Nederland’

Schaamte

“Met mijn ouders was het al niet veel beter. Op hun eigen manier probeerden ze het er wel over te hebben. Ze vroegen me waarom ik eigenlijk nooit een vriendinnetje meenam. Ik reageerde altijd afwijzend. Ik schaamde me er ontzettend voor dat ik nog nooit een echte vriendin had gehad, laat staan seks. Inmiddels zijn we twintig jaar verder en heb ik nog steeds geen ervaring op seksueel gebied. De drempel wordt met de tijd hoger.

Om me heen hoor ik vrouwen regelmatig kille, harde opmerkingen maken over mannen, met daarbij een eisenlijst over de benodigde eigenschappen. Een man moet atletisch gebouwd zijn, zelfverzekerd en een tikje macho. Ik heb een zacht karakter en vind mezelf geen fotomodel. Dat in combinatie met mijn onervarenheid, maakt mij niet echt de ideale man voor een vrouw. Tenminste, zo voelt het. Een relatie heb ik inmiddels wél gehad, met een vriendin. Dat ze mij leuk vond, kon ik amper geloven.”

Aan mijn moeder verteld

“Ik had al langer gevoelens voor haar, maar omdat ik dacht dat die maar van één kant kwamen, durfde ik ze eerder niet te uiten. De relatie verliep moeizaam, ik kon me niet openstellen. Ik durfde haar niet spontaan te zoenen of aan te raken en uiteindelijk ging dat me frustreren. Erger nog: ik werd bang dat ik haar ging irriteren. Uiteindelijk hebben we er een punt achter gezet. Het ging gewoon niet. Tot seks is het dus ook nooit gekomen. Gelukkig zijn we nog steeds goede vrienden.

Op dat moment raakte ik diep in de put. Altijd beurde ik mezelf op met de gedachte: als ik eenmaal een relatie heb, komt alles goed. Niet dus. Mijn laatste restje zelfvertrouwen ebde weg. Ik besefte dat het tijd was voor hulp. Ik kwam terecht bij Aquarion, een praktijk voor intimiteitshulp. Sindsdien voel ik me een stuk beter. Dankzij mijn therapie heb ik meer zelfvertrouwen gekregen en durf ik vrouwen soms aan te spreken.

Ik dacht altijd dat seks, zoenen en intimiteit alleen om techniek draait. Nu weet ik dat dat helemaal niet zo is. Door mijn gesprekken met een sekscoach heb ik geleerd dat als je dingen laat gebeuren, ze ook makkelijker gaan. En ik leer mijn lichaam te accepteren, me niet te schamen voor mezelf. Laatst ben ik zelfs een keer samen met een coach naar de sauna geweest, om mezelf letterlijk kwetsbaar op te stellen. Ik merkte dat het niet zo eng was als ik dacht.

Ik kon me zelfs naakt ontspannen, een gevoel dat ik nog nooit eerder had gehad. Mijn coach heeft me voorgesteld om mijn geheim met mensen te delen. Mijn moeder weet het sinds kort. Het gesprek met haar was spannend, maar eigenlijk een hele mooie ervaring: sindsdien bespreken we veel meer dan vroeger. Van sommige vrienden ben ik bang voor hun reactie. Dat is dan toch nog dat stukje onzekerheid. Maar ik hoop op begrip, op steun. Ik wil niet meer hoeven liegen, of mezelf wegcijferen. Ik wil open en vrij zijn en dat ook blijven.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images

The post Wouter (38): ‘Ik schaam me omdat ik nog maagd ben’ appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

BRON