Zijn we de eerste generatie die de wereld beter achterlaat? Deze onderzoeker denkt van wel

Het gaat lang niet zo slecht met het klimaat als we denken, dat vertelt de onderzoeker aan Oxford University en auteur van het boek Niet het einde van de wereld Hannah Ritchie aan Trouw. Maar we moeten er wel wat voor doen.

Op jonge leeftijd was Ritchie al begaan met het klimaat, maar dat maakte haar tegelijkertijd somber en pessimistisch. Totdat ze de TED Talk The best stats you’ve ever seen zag van hoogleraar Hans Rosling. Vanaf dat moment begrijpt ze dat het niet slechter gaat met de wereld, maar misschien juist wel beter. Dat is dan ook precies de boodschap van haar boek: klimaatopwarming is een probleem, maar het gaat ook de goede kant op. Zolang we maar actie blijven ondernemen.

Jouw acties doen ertoe

Veel mensen denken dat de dingen die ze doen om klimaatopwarming tegen te gaan, hoe klein ook, er uiteindelijk niet toe doen. Dat bleek onlangs ook uit een onderzoek van de internationale non-profitorganisatie Rainforest Alliance.

Die kritische en pessimistische blik maakt het lastig om positief te blijven en milieuvriendelijke stappen te blijven zetten. Dat heeft Ritchie zelf ook aan den lijve ondervonden. Maar dankzij positieve statistieken is ze er nu van overtuigd dat de wereld niet vergaat en dat juist deze generatie het verschil kan maken.

Collectieve impact begint bij jezelf

Leila Yassine, klimaatbelangenbehartiger bij Rainforest Alliance, deelt deze mening. Als individu heb je wel degelijk de kracht om de wereld in beweging te brengen, vertel ze: “Veel individuele acties tezamen hebben een grote collectieve impact. Voor echte verandering heeft iedereen een rol te spelen, ook jij.”

Maar om in actie te komen én te blijven, hebben we volgens Ritchie en Yassine wat meer optimisme nodig.

Schone energie is goedkoper

Aan Trouw vertelt Ritchie dat veel activisten en politici in haar ogen negatief gestemd zijn over het klimaat. En ook wetenschappers zaaien angst met veel schrikbarende statistieken. Maar dat werkt in haar ogen juist averechts: “Het vertrouwen brokkelt af.”

Een beter idee is om de ernst van de situatie te benadrukken, maar ook de positieve resultaten die we tot zover al hebben behaald (en dat zijn er een hoop, aldus de onderzoeker) aan te kaarten.

Want dat maakt ons allemaal een stuk optimistischer, wat weer aanzet tot actie. Denk aan het feit dat de prijs van schone energie in de afgelopen acht jaar sterk is gedaald en ondertussen zelfs vaak goedkoper is dan fossiele brandstof.

Wat optimistische feiten van Ritchie

Pessismisme is in de ogen van de onderzoeker dus onnodig, want er zijn zoveel statistieken die aantonen dat het juist beter gaat met de wereld. Laat dat jouw positieve brandstof zijn om het nog beter te doen dan je al deed.

Een greep uit de statistieken die Ritchie deelt:

In 2018 was de uitstoot van ozonlaagafbrekende stoffen met 99,7 procent gedaald ten opzichte van 1989.
Onze CO2-voetafdruk is met 50 procent afgenomen in vergelijking met onze grootouders.
Als we tientallen jaren eerder niet hadden gehandeld, zou de aarde nu één tot twee graden warmer zijn.
Ontbossing in de Braziliaanse Amazone is sterk afgenomen en stopt mogelijk helemaal voor 2030.

Lees meer

Nederland koploper in klimaatpessimisme? Zo word je optimistischer, aldus een klimaatexpert.
Zo blijf je hoopvol over het klimaat.
Hoe ga je om met al het heftige nieuws dat je meekrijgt?

Tekst Lisanne van Marrewijk  Fotografie Unsplash/Michelle Spencer  Bron Trouw

Scroll naar boven